söndag 27 mars 2022

Om att aldrig ge upp

 

Årsrika kan. Sinnebilden av detta är Barbro Westerholm. Ingen person i det offentliga samhällslivet har ett mer omfattande internationellt nätverk än hon. I boken om sig själv har hon berättat för Ingrid Kinne Lindgren om livet från barndomen till dags datum som den äldsta ledamoten i svensk riksdag.

Bilden från en årsrik ger en känga till det kompakta motstånd som finns bland fackföreningar, arbetsgivare och politiker när det gäller kunskap och erfarenhet och det stelbenta sätt yrkeslivet är uppbyggt. Bara för att man uppnått en ålder av 65 år är man inte automatiskt förbrukad. Med dagens samhälle är det snarare bättre att ha en en allmän syn på hur vi ska klar välfärden genom att ta tillvara årsrikas kunskaper och erfarenheter högt upp i åldern. Det är ett gigantiskt resursslöseri att inte ta tillvara på detta.

Barbro Westerholm är även sinnebilden för hur eldsjälar tänker och agerar. Bara för att man misslyckas i ett sammanhang är det inte liktydigt att man ska lägga ned saken, utan vänta ut tiden för att få igenom saken. Själv praktiserar jag ett NEJ som punkten att börja om fast utifrån en annan vinkel för att nå mitt mål. Så uppfattar jag även Barbro Westerholms livsgärning.

I boken tar hon oss med på resan från uppväxten i flera kvinnovärldar och kvinna i läkaryrket och politiken. Vi får inblicken i samhällsämnen som p-piller, abort, rätten att bli förälder, kvacksalveriet, läkemedelsregistret, WHO, sjukdomsstämpeln för homosexuella, etikfrågor, om det glömda, gömda och okända Sverige, yttrandefriheten, årsrika och döden.

Barbro Westerholm har ett gediget CV som omfattar de fyra sista sidorna i boken. Få kvinnor, om ens någon annan, kan stoltsera med att ha ett sådant.

För den som vill få sig till liv Sveriges samhällsutveckling under fem decennier har en inspirerande läsning framför sig. 

tisdag 22 mars 2022

Fädernas missgärningar

 

Hur fädernas missgärningar kan spela in på kommande generationer speglar Åsa Larsson i sin sitta deckare från Kiruna. Här får vi följa de kända personerna från tidigare böcker i en rafflande historia. Rebecka har som åklagare  hamnat på avbytarbänken och får beta av balansen som kollegan Carl von Post inte vill göra, nu när han blivit ställföreträdande chef på åklagarmyndigheten. 

Slag i slag inträffar brott som kommer att dra in Rebecka som förundersökningsledare i strid mot påbjudet arbete. Rättsläkaren Pohjanen drar in henne i ett redan preskriberat mord som leder till nytt mordfall som hamnar på hennes bord.

Spåren tvinnas ihop och leder till mörka hemligheter i Rebeckas egen familjehistoria som komplicerar det hela. 

Åsa Larsson väver en berättelse med många trådar till en väv av förvecklingar och irrgångar innan Rebecka tackar för sig.

Alltid lite vemodigt när man tar farväl av en person för alltid, även om det i detta fall är en romanfigur.

fredag 11 mars 2022

Oförglömligt 1994

Oförglömligt var året 1994. Både det goda och det hemska. De hemska som hände detta år är fänrik Mattias Flink som går till attack och dödar fem kvinnor. Tommy Zethraeus som skjuter med automatvapen på Stureplan och tre dödas. M/S Estonia förliser och drygt 800 drunknar. 

De mer goda sidan var sommaren 1994 med en värmebölja som varade i drygt en och en halv månad. Oförglömlig sommar jag tillbringade på min dåtida sommaradress vid Mälarens södra strand. Bilden ovan var min sov och skrivstuga.

Här skrevs min andra fackbok under sommaren 1994 om tjänstekvalitet. Ett på den tiden oskrivet blad om hur kvalitet uppstår när vi människor utför sådant som har med service och kunskapsöverföring att göra. Alla fönster i stugan var vidöppna för att få någon form av svalka. Skrivandet fick bli på förmiddagen, innan det blev för varmt och tanken dunstade, samt på eftermiddagar och kvällar. 

På nätterna grävde vi guld i USA. Fotbolls-VM gick av stapeln och Sveriges insatser ger eko än idag med det brons vi fick. På tal om ledare i tjänsteverksamheter tog jag hjälparna från fotbollslaget som exempel:

En framdiskuterad handlingsplan baserad på klara visioner och mål för laget ger fullt ansvar för beslutet, lik svenska fotbollslagets framgång i VM 1994. Hade inte Tommy Svensson vetat vad han ville och om grabbarna i laget inte hade ställt upp på det, hade fotbollslaget inte vunnit bronsmedaljen. (s 115)

När jag läser om boken kan jag minnas att hur olika passager blev till. En när hjärnan kokat torrt när jag skulle skriva om det viktiga ordet kommunikation. Då släppte jag tangentbordet och promenerade till badplatsen och tog ett dopp i Mälaren. Med en temperatur sänkt kropp och hjärna som torkade under solens värmande strålar kom jag på hur jag skulle formulera hur ledarskapet bör kommunicerar begripligt. Här fick Martin Luther King, I have a dream, var ett exempel för att åskådliggöra frihetskampen för Afroamerikaner eller John F Kennedy när han höll sitt tal i Väst Berlin, för att bryta Sovjetunions blockad, där han tog sig själv som exempel med egna erfarenheten från andra världskriget, Ich bin ein Berliner.

I tider av mörker, med kriget i Ukraina, är det viktigt att hitta referenser till att det alltid finns ett slut på eländet. Kanske får vi se hur president Zelenskyj kommer att lysa fram som den som gjort outplånliga uttryck, med hans förmåga till kommunicerbara budskap till Ukrainska folket, för att stärka dess stridsmoral mot en övermäktig angripare. Orden får vingar och skapar handlingar som vi minns.    
 
 

söndag 6 mars 2022

Finansministern

 

Minns bilderna som kablades ut i nyhetsmedierna när Lehmans kollapsade och man såg bilderna på mäklare som kom gåendes med kartonger med yrket förpackat på väg till en oviss framtid. Minns också reformtakten den nya Alliansregeringen höll efter segern 2006. Det ovanliga för svensk demokrati var att efter valet fanns det en majoritetsregering på plats. Hindren att propositionerna inte skulle klara riksdagen existerade inte.

På mitt område utbildning hade regeringen Persson misslyckats med att få igenom en ny skollag. Sturskt hade Jan Björklund sagt att det skulle bara ta ett halvår som var lagen klubbad. Det tog resten av mandatperioden att internförhandla innan lagen lades på riksdagens bord i mars 2010. I början av augusti 2010 beslutade riksdagen om en ny skollag fem i tolv. En lag som flyttade HUR till skolhuvudmännen, som idag är på återtåg till mer statlig detaljstyrning.

Berättelse som skrivits av de som var med är alltid spännande, även om berättelsen är starkt präglad av den personliga synen. Anders Borg trodde inte att han skulle bli finansminister. Han tillhör inte dem som betecknas som partipolitiker. Hans bakgrund var mer ekonomens, med förflutet på bland annat Riksbanken även om han jobbat hos Carl Bildt under den Moderatledda regering på 1990-talet. Där han bland annat praktiskt fick vara med att hantera 1990-talets finanskris.

Boken ger en insiderberättelse och beskrivning av persongalleriet i den internationella finansvärlden och EU-nivå. Anders Borg tar oss med, i tre delar, kring finanskrisen 2007, de nya Moderaterna och sortin från regeringsmakten 2014. Anders Borg berättar en samhällsberättelse i konsten att reformera samhället efter att välfärden kört fast.     

lördag 5 mars 2022

Jag ser underbara ting

Howard Carter har sagt de bevingade orden: Jag ser underbara ting, när han bröt igenom den sista väggen till gravkammaren, med ett vaxljus i handen, där Tutankhamon var begravd. Den 4 november 1922, under Ramses IV:s grav, med en trappa, inhuggen i klippan, ledde ner till en vägg, där man kunde läsa namnet ”Nebcheperure-Tutanchamon". Där fanns allt underbart.

Bilden ovan fotade jag på utställningen Swedish Grace på Nationalmuseum visande Howard Carter vid Tutankhamons sarkofag. Bilden väckte minnen till liv från uppväxten på Klostergatan i Eskilstuna och radion jag lyssnade på i familjens kök. Där fick jag som grabb höra den intressanta berättelsen om hur Carter hittade graven och hur man trängde in i gravkammaren. För en grabb var det en spännande berättelse som satte igång fantasin hur det kunde se ut. Många år senare har bilden visualiserat fantasin över den mest mytomspunne faraonen i Kungarnas dal utanför Luxor i Egypten. Där tiden stått stilla och ingen plundrare varit i gravkammaren under tidigare årtusenden.

Hur viktigt är inte bilder som beskriver ögonblick. Utan dem är det svårt att återskapa händelser från en tid som  varit. Bildpromenader ger oss möjlighet att uttrycka ett budskap, skapa bilder om olika händelser och analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. Bilden berättar, förklarar och beskriver ett ögonblick att tolka och minnas.  

torsdag 3 mars 2022

En vecka av förödelse

 

En vecka av förödelse har vi sett rullat fram i media sedan Putin rullade in oprovocerat i Ukraina den 24 februari 2022. Initialt var det inte tydligt hur taktiken från rysk sida var. Nu är den tydligare, en kniptång över östra Ukraina från norr, via Belarus, öster och söder från de 2014 ockuperade delarna. Putin har påstått att det bara är militära mål man riktat in striderna på. Tyvärr är det många civila som strukit med, ett brott mot folkrätten. Vilket borde ligga till grund för att Putin gjort sig skyldigt till krigsförbrytelse. Frågan är också i vilken grad oligarkerna och den ryska militärledningen är skyldiga till krigsbrott.


Den som stått för ett rakryggat motstånd är Ukraina president Volodymyr Zelenskyj. Han har från dag ett vägrat att lämna Kiev, även om han sänt sina tal från en bunker, har han vågat sig ut och visat upp sig framför presidentpalatset. Han framträder som den som  gjuter mod i den Ukraina befolkningen att göra motstånd till den ryska övermäktiga invasionsarmén, till skillnad mot Putin. Hans drag påminner mig om alla diktatorer i historien som Stalin, Mao, Hitler, m fl. Totalt känslokalla, likt psykopater, med noll empati och en skev världsbild av verkligheten med inbillade oförrätter.

Hur kriget kommer att fortsätt har jag ingen aning om, mer än det kommer blir blodigt och utdraget om tanken är att krossa huvudstaden Kiev. Men det i sig är inte intressant att erövra byggnader utan målet måste var att omintetgöra de som sitter på makten i Ukraina, president Zelenskyj och hans regering. Frågan är väl hur han kommer att handla, stanna kvar och dödas, fly ut från Kiev till säkrare områden i västra Ukraina eller utomlands som deserterad makthavare. Det lär vi få se kanske i andra veckan eller senare beroende på hur mycket motstånd den Ukraina militären bjuder på.

Ljuset i bedrövelsen är ändå detta nyfödda barn, på bilden ovan. Frågan är väl hur livet för denna nya medborgare i Ukraina får. Om vi kommer att få berättelse av henne, som de vi fick från de som växte upp i Tyskland under Hitlers tyranni. Så länge vi kan hjälpa till att skapa trycket på Putin, via en vacklande maktelit i Ryssland, finns det hopp att detta barn kan få en framtid.