lördag 11 september 2010

Nine eleven

Alla har vi ett minne av denna surrealistiska dag. Var befann vi oss när vi fick reda på det som ingen trodde skulle kunna hända.

Själv flög jag till Bryssel den dagen för ett möte. Första flygningen jag gjorde utan att visa pass vid ankomsten. Återresan var det pass som gällde för att komma in på den internationella delen av Bryssels flygplats. Tänkte väl inte så mycket på det, var inte förens jag sjönk ned i kaffeterian det sakta gick upp varför jag behövde visa passet.

Där på TV-skärmen upptäckte jag en Die Hart-film, fast vänta var det inte Pentagon? Och så skiftade bilden till The Big Appel och Twin Tower och ett plan som var på väg in det andra tornet. Först då förstod jag att det var på riktigt. Resten är historia.

Den dagen ändras hela världen. Ett kontrollsamhälle uppstod, som vi levt med nu i nio år. Undra för hur länge till? För kontroll har aldrig förhindrat illgärningar eller rättat till det som gått snett. Därför kan man möjligen hoppas att galenpannan till pastor i Florida, som tänkt bränna Koranen, tar reson när världen försökt förebygga ännu mer surrealism.

Enda sättet att förebygga galenskap är en öppen dialog om det som är avvikande.

Media: SvD

4 kommentarer:

  1. En viktigare fråga är hur man ska få galenpannorna till muslimer som bränner amerikanska och europeiska flaggor att ta reson.

    För det hade väl varit precis lika legitimt om detta hade lett till västerländska attentat mot muslimer som koranbränningar hade orsakat muslimska terrordåd mot västerlänningar? Något annat hade nämligen varit hyckleri.

    SvaraRadera
  2. Visst är det lika viktig fråga om galenpannor till muslimer gör samma sak med Bibeln eller som du säger amerikanska eller europeiska flaggor.

    Men jag är naiv nog att tro att vi i väst kommit längre i vår öppenhet och dialog än att vi ska återfalla i korstågen vi ägnad oss åt på 1100-talet.

    SvaraRadera
  3. Hur långt kommer man då med öppenhet och dialog med en motpart som använder helt andra kommunikationsmedel?

    Kompromisser med ideologier som själva tillämpar den starkes rätt tolkas som intet annat än eftergifter eller svaghet som bör utnyttjas.

    Därför bör vi själva tala till bönder på bönders vis. Vi gör som vi själva vill och följer våra egna regler i våra egna stater. Om islamister ser detta som legitima skäl att attackera oss så bör dessa attacker besvaras som de oprovocerade angrepp de är, med sådan kraft att de aldrig någonsin inträffar igen.

    SvaraRadera
  4. Visst kan man möta angrepp enligt den gamla testamentliga metoden öga mot öga. Det görs med hjälp av USA och några till dem närstående. Se Afghanistan.

    Men i längden är det inte en framgångsstrategi. Bästa sättet är att öka bildningsnivån i länder där extrema grupper får fotfäste tackvare en obildad allmänhet.

    SvaraRadera