onsdag 18 maj 2011

Striden Björklund kanske förlorar

En ovanlig situation har uppstått. Björklund var rätt kategorisk när han dissade Davidssons utredning om förslaget till omprövning av betygen. Det gjorde han redan samma dag som betänkandet lades på regeringsbordet. Inte ens remissinstanserna hade fått säga sitt.

Nu kan det visa sig att det var en taktisk miss av den foren militären. Verkar som hans ibland oheliga allianser med facket kan gå på pumpen. Som det ser ut idag är det gnissel i FPs eget ungdomsförbund och Alliansbröderna C och KD. I rimlighetens namn innebär det en politisk majoritet i riksdagen för ett förslag till rätten att ompröva betyg.

Är det Björklunds första nederlag i skolpolitiska frågor vi ser?

6 kommentarer:

  1. Fy faan, förbannade c + kd! de har aldrig haft någon skolpolitik som visar förståelse för skolan.

    Ska vi spä på betygsinflationen ytterligare genom att den som är bäst på att överklaga ska få höjt betyg? Ska vi fylla på lärarnas börda av administration ytterligare så att eleverna lär sig ännu mindre?

    Min upplevelse är att Björklund hela tiden kämpar mot en vägg av motstånd när han försöker få till lite självklar struktur och fokus på kunskap i svenska skolan. Skulle han bli överkörd i denna fråga så skulle det inte vara ett enda dugg av överraskning. Ibland blir jag riktigt dyster av alla stolligheter som frodas i svensk skola.

    SvaraRadera
  2. @Plura Betygssättning är en maktutövning, och det är fullt rimligt att det finns möjlighet att både få insyn i på vilka grunder ett visst betyg satts eller ett annat, kanske önskat och förväntat, inte satts. Visar det sig vid denna genomsyn att betyget inte stämmer med underlaget, ja, då är det ju helt rimligt att det ska ändras.

    SvaraRadera
  3. @Jan, det är tråkigt att det finns något som heter demokrati. Vare sig man gillar det eller inte så lever skolan i en politiskt styrd värld. Och beslut som fattas i riksdagen är politisk tvingande hur feltänka de än må vara.

    @Morrica. Visst är betygssätning maktutövning med ett myndighetsbeslut som bara kan ifrågasättas enligt nya skollagen om det är "uppenbart oriktigt". Hur det ska tolkas kan man fundera på. Vad jag förstår av Davidssons utredning föreslår den en utvidgad klagorätt för elever.

    SvaraRadera
  4. @Plura 'Ifrågasättas' eller 'omprövas' om det är uppenbart oriktigt? Det är en viktig skillnad.

    SvaraRadera
  5. En intressant aspekt är ju att både betyg och skolresultat ofta är oriktiga - i varje fall om man ska tro Skolverket som kallar båda ett lotteri.
    Det är både orättvist och orättfärdigt och inget vi korrigerar med en rätt att överklaga.

    SvaraRadera
  6. Ja, skolan har verkligen varit utsatt för politiska klåpare av värsta slag. Det är förstås bara att acceptera deras beslut men vi lärare får i alla fall snart se till att våra röster hörs i debatten så att alla vet när de ägnar sig åt stolligheter.

    SvaraRadera