tisdag 10 maj 2011

Tredje gradens stormvarning

Skoldebatten har tagit oss till nya höjder när SVT satsar på en kampanj mot fristående gymnasieskolor. Då speciellt mot Baggium eller dess dotterbolag Praktiska Gymnasier. Ett prestigeprojekt för Björklund som använt dem som "road model" för yrkesinriktade praktikutbildning.

När det visar sig att Baggium riktar in sig på en dominans inom just praktisk yrkesutbildning är det inte konstigt att den "kåta statstelevisonen" inriktar sin granskning just på detta fenomen.

Problemet är att alla gymnasieutbildningar lider av de låga födelsetalen efter 1991. Just nu finns det inget utrymme för gymnasieutbildningar på den nivå som är aktuellt. Hela gymnasiebranschen, oavsett den är officiell eller enskild, lider av vikande elevunderlag. Det är först 2020 vi är tillbaka till det som var gällande för något år sedan.

Problemet jag ser är baksmällan i gymnasieskolan och just bristen på struktur. Den är inte speciell för enskilda huvudmän utan lika mycket de offentliga. Men det är inte politiskt korrekt av SVT att skildrar just det problemet. Det är bättre att vara en megafon åt de krafter som vill tillbaka till tider där politiker styrde. Gud hjälpe oss från sådant.

Slutsatsen: Fanns inte dagens lagstiftning skulle alla skolor gått i putten. Men det kanske är just det som håller på att hända med nya skollagen.

Skolväsendet måste börja vandringen mot mer strukturkapital. Humankapitalet är gravt överskattat. Det är lika för den offentliga som enskilda förskolan eller skolan. Det kan aldrig vara den enskilda lärarens förmåga i klassrummet som ska avgör!!

1 kommentar:

  1. Jag upplever att i den saliga valfrihetens namn så ska allt vara möjligt och ser Baggiumproblematiken huvudsakligen som att lärlingsplatserna gick in och konkurrerade med befintliga byggprogram där eleverna förbereds för praktiken i byggföretag på ett helt annat sätt. Det måste finnas mer realism i vilka lärlingsplatser som kan erbjudas den som har låga förkunskaper och här kör SVT en tradig tycka synd om vals.

    Lärlingsplatser är en bra extra möjlighet men inte en motorväg rätt till de häftigaste arbetsuppgifterna. Det vore faktiskt orättvist mot de elever som sedan länge kämpat för att få bli snickare, murare, ....

    Sen blir det förstås mycket krydda i berättelsen eftersom Baggium satsar starkt på att snabbt göra stora vinster. Det är ett oerhört fult trick att lyfta över lärararbetsuppgifter på de som tar emot praktikanter. Själva grunden till min kritiska inställning friskolor är friskolor som passar på att utnyttja hål i regelverket för att tjäna storkovan utan att deras verksamhet ger speciellt mycket nytta för eleverna.

    SvaraRadera