lördag 18 juni 2011

Sommarlov

Helt plötsligt verkar skoldebatten tagit sommarlov. Var det för att Juholt och Björklund käbblade om det i partiledardebatten? Det var en i många stycken en patetisk föreställning om vems fel det är att det ser ut som det gör i skolan.

Att det tar tid att vända resultat. Tja, att det ska sex år kan man undra över. Tydligen har McKinsey kommit fram till det. Undrar då varför det bara tog ett år i Nossebroskolan i Essunga kommun.

Vi får väl se. Ska bli intressant att se vad som kommer att hända ny när vi får en ny lag om mindre än fjorton dagar.

9 kommentarer:

  1. Det tar tio år innan den som börjar skolan i det nya skolsystemet gått första året på gymnasiet, och vi verkligen kan se om denne fått med sig allt det vi hoppas att det nya skolsystemet ska ge, så att det tar tio år innan vi kan utvärdera det fullt ut är sin sak. Det tar sju terminer innan den som börjar i det nya gymnasiet gått sin första termin på högskola eller universitet och vi ser om de förkunskaper som fattas idag ges i högre grad med det nya, och den tiden går inte att korta ner. Däremot kommer vi att kunna se tendenser om ett år, och jag hoppas att utvärderarna kommer att ligga i, kartlägga och jämföra och göra den bild statistik är kontinuerligt tillgänglig och uppdaterad för hela samhället att ta del av.

    Har skoldebatten tagit sommarlov? Tja, jo. Den brukar göra så. Sommarlovet är en institution i Sverige. Du har väl hört argumenten om att lärares sommarlov är inarbetad tid?

    SvaraRadera
  2. Jo, Morrica, nog har jag hör att det är inarbetad tid.

    Funderar ibland på oss övriga, var är vår injobbade tid?

    Som företagare vet jag inte när jag kunde utnyttja den tid jag jobbar utanför den tid som vanliga lönearbetare har. Och inte sörjer jag det. Man är väl tillräckligt knäpp som håller på som man gör. För jobbet är lika med hobbyn.

    SvaraRadera
  3. Ni har andra avtal =) Tanken är årsarbetstid, och lärares 112,5% av heltid (inkluderande förtroendetiden då) under läsåret skall väga upp för de extra sommarveckorna.

    Det kan vara det som fått debattens vågor att lägga sig. Det kan också bero på att det faktiskt bara är ett fåtal dagar kvar tills den nya läroplanen slår till, och man därför har fokus på den istället för på debatten just nu.

    SvaraRadera
  4. Visst är det få dagar kvar tills den nya läroplanen ska tillämpas. Frågan är bara fokuserar lärarna rätt saker?

    Att man ramlat ned i potthålet kursplaner förstår jag. Men oroas över att man inte lyft blicken till den dela av läroplanen som handlar om undervisningen och det pedagogiska arbetet. Det är ju det som skolan är svag på!!

    Samtidigt kan jag fundera över hur bra kunskapen är i lärarleden på nya skollagen. Den påverkar ju faktiskt mycket av det arbete som ska gälla om 12 dagar!!

    SvaraRadera
  5. Jasså? Vad är det som ger dig denna känsla?

    SvaraRadera
  6. Mina ständigt återkommande "steppande" om nya styrdokumenten och den bristande kunskapen i sak kursdelatagarna har trots den statliga informationen.

    SvaraRadera
  7. Vad är det, generellt, man missat eller missuppfattat, enligt din erfarenhet?

    SvaraRadera
  8. Att man inte läser förarbetet till lagen utan bara lagparagraferna. Eftersom rättsläget kommer att vara oklart många år fram åt, innan vi fått dommar från högsta förvaltningsdomstolen, är det endast dem man kan luta sig mot.

    Samtidigt har det inte kommit ut några råd eller anvisningar till lagen från Skolverket eller Skolinspektionen vad jag vet.

    SvaraRadera
  9. Borde det göra det innan sommaren är över, menar du?

    SvaraRadera