fredag 9 september 2011

Dåligt pålästa rektorer

Klagovisorna börjar höras nu när valfrihetsreformen ska tillämpas. Skollagen har givit rektorer och förskolchefer ett större mandat och makt än den gamla. Då helt plötsligen kan man läsa följande klagovisa från rektor Lena Örtlund i Norrtälje:
Den nya lagen kommer att ge oss mer pappersarbete samtidigt som förväntningen på mig är att jag ska vara en pedagogisk ledare. Det finns en klar konflikt där balansen mellan föräldrarna och de lärare jag ska leda blir viktigare när jag ska utreda samtidigt som jag lyssnar på båda parter.
Men hallå, detta är ett klart uttryck för tre saker.

För det första har man numera delegationsrätt. Ja men utnyttja den då bästa rektor om "pappersarbetet" är så betungande. Eller är det ett uttryck för att kvinnor som ledar ska gör allt själv?

För det andra skolan lever i en marknad. På en marknad är det alltid kunderna som avgör, även om i skolans fall staten talat om VAD som ska göras.

För det tredje är informationen ett spöke i skolan. Men hur man än ser det är det skolan som ska informera om vilka mål och riktlinjer skolan jobbar efter. Vilka rättigheter elever och föräldrar har gentemot skolan och huvudmännen. Här brister det generellt. Men framförallt verkar uttalandet som det inte ska finnas någon rättsäkerhet i skolan. Att allt ska vara som förr innan skolvalet infördes.

Dags att sluta gnälla. Bygga om skolan så den passar den vallfrihet som beslutades av riksdagen i juni förra året. Då speciellt dess ledningsfunktion på enhetsnivån.

Media SvD

3 kommentarer:

  1. "Eller är det ett uttryck för att kvinnor som ledar ska gör allt själv?"

    Ursäkta men varför ska rektor Örtlund i Norrtälje ses som ett exempel på kvinnliga ledare över lag?

    Lotta

    SvaraRadera
  2. Lotta, kanske är det att överdriva.

    Men om du läst senaste serien på Idagsidan i SvD så har ni kvinnor ett duktighetsdrag.

    Om jag ser med den erfarenhet jag har från skolans värld tenderar rektorer av kvinnligt kön att var just "duktiga flickor".

    SvaraRadera
  3. Jag kan förstå att det kan kännas läskigt att plötsligt verkligen vara ansvarig för verksamheten. Men det är givetvis så det måste vara - precis som jag som lärare är ansvarig för verksamheten i mitt klassrum.

    SvaraRadera