måndag 5 september 2011

Inte bara tjänsteman

Skolledningar verkar vara i skottgluggen. Sedan skollagen har förstärkts verkar politikerna skjuta in sig på skolans rektorer och övrig ledning. Nu är det inte lägre huvudmännens som är i skottgluggen. Frågan är bara har arbetsgivaren (huvudmannen) förstått det?

Skolan är idag en marknad. På en marknad måste man uppträda annorlunda än om man är en tjänsteman i en offentlig myndighet. Både utbildningsministern Björklund och S skolpolitiske talesperson Damberg riktar in sin kritik mot skolan i en artikel i SvD om föräldrars benägenhet att anmäla skolan.

Ibland kan det var absurditeter som föräldra tar till. För det lilla minsta går de den juridiska vägen. För det första är det slöseri med skattemedel att ägna sig åt banala anmälningar. Har inte föräldrar lärt sig att prata direkt med dem det berör?

För det andra måste skolan börja inse att det inte är en myndighet utan en aktör på en marknad. Där krävs det helt andra kvalifikationer av ledningen än att bara vara administratör.

Huvudmännen måste här börja se över sina rutiner kring vem man sätter som skolledare. För skolledningens främsta uppgift är inte längre att vara springpojke åt huvudmannen. Deras uppgift är att stötta och visa vägen i skolan. Ett tuffare krav. Kravet att se till att arbetssituationen blir den rätta, att som ledare gripa in när något går snett. Det är det man har betalt för som ledare.

Media SvD

2 kommentarer:

  1. En bra rektor frågar sitt kollegium: Vad kan jag göra för att göra er bättre?

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt Helena. Frågan är hur gör alla "dåliga" rektorer?

    SvaraRadera