tisdag 21 februari 2012

Fort och fel

Man kan säga mycket om skolpolitiken. En att det handlas före det är färdig tänkt. Björklund som tongivande i regeringen är en handlingens man som skjuter först och frågar sen. Samtidigt är en del av hans och Alliansens skolreformer baserar på ett storstadsperspektiv. Det gör det inte lättare att realisera delar av den.

Dock måste jag nog säga att debattörerna i DN har en offerkofta på sig. I stället för att gnälla borde Eva-Lis Sirén medverka till att ett helt nytt avtal på lärarområdet kommer till. Ska lagkraven uppfyllas fordras helt andra avtal för att fixa kedjan planingen-undervisning-utvärdering-förbättring.

Samtidigt är det rätt märkligt att huvudmännen inte tagit sitt ansvar. Med den nya skollagen sätter den helt nya krav på att faktiskt se till att förbättra utbildningsverksamheten. Detta utifrån enhetens behov av utveckling, inte vad några skolpolitiker hitte på.

Ett mått av eftertanke borde spegla debatten. Om något har gjort fel är det ingen katastrof om man backar och rättar till. Framförallt behövs det tid för att få saker på plats. Det som krävs enligt skollagen kommer att ta en tre år innan det grövsta felen i dagens skola rättats till. Låt skolan i ro få börja anpassa sig till de lagkrav som är golvet i svenskt skolväsende.

Media DN

4 kommentarer:

  1. Ja Plura, vid förra läroplansskiftet tog det sisådär en femton år innan det hela var implementerat.Jag tycker nog att Skolverket kan sägas ha lärt av det misstaget.

    SvaraRadera
  2. Visst kan man säga att de lärt sig. Det som förvånar mig är dock vilken dålig kunskap det trots allt finns där ut om de nya styrdokumenten. Så tiden behövs nog för att få arbetsro att flytta sig ur nuvarande bekvämlighetszon.

    SvaraRadera
  3. På min skola är i varje fall kunskapen god, för där har vi alla läst och bearbetat allt ifrån skollag till läroplan grundligt. Skolverket gjorde ett bra jobb, huvudmannen Norrköpings Kommun gjorde ett bra jobb, min rektor gav mig som implementatör uppskattat fria händer och mina kollegor har alla tagit förändringen och arbetet på allvar. De två länkar som brister är huvudmännen och rektorerna. Det borde inte vara så bekymmerslöst att inte göra det man är ålagd som det är idag.

    SvaraRadera
  4. Helena du är att gratulera till ha fått både tid och möjlighet. Tyvärr upplever jag att det fortfarande finns allt för många som fortfarande kör på som alltid gjort. Man har inte noterat att det kommer bli skitjobbigt när Skolinspektionen kommer i framtiden om man inte lever enligt de nya styrdokumenten.

    Dessutom är det skrämande att ingen riktigt har observerat att länken mellan huvudmän och rektorer ser helt annorlunda ut idag. Rektorer är inga mellanchefer åt skolchefen.

    SvaraRadera