söndag 3 april 2016

Ordet gör dig fri

Ordet gör dig fri. Noterar att ofriheten sprider sig. En av mina framgångar med språket har hängt på flitig användning av ordboken när jag inte förstod vad ord betydde som jag läste.
Min föräldrar var framsynta. De investerade i mig genom att köpa in Lilla Uppslagsboken tidigt 60-tal. Med mitt handikapp med dyslexi kunde jag när orden svor ihop sig nöjt gå till bokhyllan och slå upp ordet som vara svårt. På kuppen fick jag extra kunskap. Det är med glädje jag ser mitt gamla uppslagsverk i vuxen ålder. 

Ordboksvandringen är lika viktig idag som när jag växte upp. Läsandet och ordbetydelse gör en fri som individ. Speciellt i ett samhälle som är gravt skriftspråkligt. Inte har det blivit mindre viktigt att kunna formulera sig och skriva i dagens virtuella värld. Kommunikationen är mer skriftlig än när jag växte upp.

Om dagens unga vuxna har svårt med vanliga ord som jämka, mandat, inkubationstid, m fl ord är det allvarligt. Skolan har ett stort uppdrag att jobba med språket, både ordförståelse och läsförståelse. Tittar jag tillbaka på min skolgång så noterar jag att det i mångt var rättstavning och grammatik som gällde. Viktiga parametrar, men inget som taggade en grabb med läs och skrivsvårigheter som det hette på den tiden. Man kände sig bara dum och fick höra att man var det.

Om utvecklingen fortsätter i den riktning SvD skriver om kommer vi att få ett fattigt samhälle. Lättbegriplig svenska är nog bra för nyanlända  men inte för svenskfödda. Därför har skolan en gigantisk uppgift att lära barnen baskunskapen svenska i tal, skrift och läst form. Med erfarenhet från att jobbat internationellt och med andra språk noterar jag att utan ett fullödigt modersmål har du svårt att göra dig förstådd på ett annat språk.

Så låt ropen skalla:
Svenska ord åt alla!!

Media SvD1, SvD2
SAOL  

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om ordet "pseudocontext" ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ordet finns inte SOAL, alltså finns det inte.

      Radera