Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 10 oktober 2010

Tjuvläst

Nu har det hänt igen. SvD har lyckats att knäcka en nyhet till. I morgon ska Björklund ha presskonferens om nya läroplanen Lgr11 dit kursplanerna hör. I början av veckan hände samma sak, fast med en större internationell dignitet när Nobelprisiet i Medicin avslöjades före offentliggörandet av just SvD. Är detta början på en ny journalistik era?

Allt nog, mina kontakter på departementet har sagt att det som presenteras i morgon är ändringar i marginalen. Och så kan jag faktiskt tycka om detta också.

Men jag förstår att det upprör i många intellekuella kretsar och politiska läger det här med kristendom. Men det är väl slående för ett land som Sverige att förneka sin värdegrundshistoria.

Att det sedan kan bli ett problem i skolan är en annan sak. Genom nya skollagen har det slagits fast att de nationella styrdokumenten ska gälla alla skolor. Om nu regeringen då i ett av de centrala styrdokumenten pekar på behovet av ett annat fokus än det som burits av Socialdemokratin kommer det givitvis att få konsekvenser.

Hur ska lärarna tackla detta? De är inte längre fria att välja innehållet i undervisningen. Den styrs från och med 1 juli 2011 av de centrala innehållet i kursplanerna. Alltså vad ska lärarna lära ut år 1, 2, 3, och så vidare.

En annan intressant fundering, som inte kom fram i artikeln, är att skollagen som trädde i kraft 1 augusti i år har krav på likvärdighet i undervisningen. Då måste alla skolor, oavsett inriktning, följa det centrala innehållet. Nästa så man skulle vilja tjuvlyssna i fristående skola med kristen grund hur lärarna där kommer att undervisa i ämnet kristendom och ställa det mot hur en lärare i en islamsk fristående skola undervisar i samma ämne.

Kommer likvärdigheten att vara den samma? Den som lever får se, personligen tror jag det är en politisk uttopi att tro att det går att skapa en likvärdig skola ur alla synvinklar. Men gott nog att alla har samma krav att uppfylla.

Media: SvD

3 kommentarer:

  1. De centrala kursplanerna är ett slag i ansiktet på alla kommunala ämneslärare. Nu får dom inte längre lära ut vad som helst.

    SvaraRadera
  2. Anonym,om det är ett slag i ansiktet på alla kommunala ämneslärare är det lika mycket slag i anskitet på fristående skolors ämneslärare.

    Det intressanta är, att det är 1000 lärare och forskare som medverkat till vad det är ämneslärarna ska lära ut i de olika ämnena. Inte någon byråkrat eller politiker.

    Allt i likvärdighetens namn, att alla elever ska ha samma kunskap när de går ut ut den obligatoriska skolväsendet.

    SvaraRadera
  3. De kommunala skolorna har en mycket längre tradition av att anpassa sig efter centrala budskap och hamnar mycket mer mitt i. Jag är ganska säker på att de stora svårigheterna kommer friskolor med religösa inriktningar få. Troligtvis även de kristna för även om SvD's vinkling är att kristendom prioriteras så blir det nu svårare för alla som vill avvika från gemensamt innehåll.

    SvaraRadera