Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 30 maj 2024

Tystnadsgreppet

Det obegripliga är det begripliga. Eskilstunapolisen blir kallad till en villa på Vedbergsgatan där en grov misshandel ägt rum. Dådet ger upptakt till en jakt mellan stadens invandrargrupper och etablerade svenskar.

Kriminalkommissarie Roland Ehrendorff blir inblandad i en omfattande spaning kring barnarov, grovt våldtäktsbrott med dödlig utgång och upplopp i skolmiljö. När Eskilstunapolisen behöver komma till en lösning, där tystnadsgreppet och hämndlystnaden dominerar, gäckar nuet lösningen.

 

I mitten av juni 2024 är den ute i handeln.

 

tisdag 28 maj 2024

Skärvor av Jeanette

 

Oförglömlig är tiden under tevens barndom. I Folkhemmet fanns det bara en kanal och kvällens program var snackisen dagen därpå. Minns hur man samlades hos någon som varit framsynt och skaffat den nya möbel i vardagsrummet. Alla bänkades minst en tio minuter för att kvällens program skulle börja. Då var testbilden en sak att samlas vid. Sedan kom tevehallåan och presenterade kommande teveprogram. 

Den första och mest kända var Jeanette von Heidenstam. Med hennes smickrande leende och informativa presentation av kommande program. Som grabb var det spännande att lyssna och se dessa hallåer. Ett momentum så här i backspegeln drygt 60 år senare att Jeanette var överklasskvinnan med sin blåa bakgrund stod sig gått i Sveriges rödaste arbetsplats.

Tiden har gått sedan det ljuva 1960-talet och synen på teve och dess programpresentation har ändrats. När jag fick Pieter Thams bok i min hand var det att få en ny bekantskap av den färgstarka kvinnan. Både hennes offentliga liv, som det privata. Hennes historia är fängslande på många sätt, även för den som inte haft förmånen att växa upp under tevens pionjärtid. Här får man inblick i människan bakom den svart-vita tevebilden förmedlad av hennes som Pieter Tham.   

söndag 12 maj 2024

Munkavle

Munkavle är en gripande berättelse om konsekvenserna över sexuella övergrepp mot barn. Berättelse som Sofie Sarenbrant berättar om sin egen tragiska barndom och den självtvivel som omvandlas till mod. Med pregnans och driv i berättande får vi inblicken i resan från från den svindlande stund hennes liv kunnat slutat till segern över vad förövaren är skyldig till.

Boken är en kalejdoskop av förtvivlan, gränslöst tvivel och famlande steg i en resa som skänker hopp till andra som drabbats. Sentensen är att skammen ska läggas där den hör hemma: hos förövaren.