Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 26 mars 2025

Martin Luther King - En självbiografi

Vem var han - mannen bakom I have a dream? Min bild av Martin Luther King var den svarte frihetskämpen och hans berömda tal 28 augusti 1963 i Washington. Ett tal som jag minns från radioapparaten i barndomshemmet. Som jag senare sätt utdrag av på teven. Nu har jag fått läsa hela talet i boken. Ett av de epokgörande talen i vår historia.

Självbiografin om honom beskriver en människa med visioner och tro. Berättelse går allt från hans utbildning och doktorsexamen, till drömmen om en värld utan orättvisor och rasåtskillnad. I min ursprungliga föreställningsvärld var han en frihetskämpe, den har jag fått revidera till viss del. I självbiografin ges ett utförligt utrymmen hur han som föreståndare för en baptistförsamling i Montgomery, Alabama, kom att engagera sig i de svartas rättigheter. Först genom rasåtskillnaden i samhället genom skolan, busstransporter och bostadsområden. 

Montgomeryrörelsen inleddes med att Rosa Parker anhållits för ha brutit mot rasåtskillnadslagarna. Där King väljs till ledare för en nybildad protestgrupp, Montgomery Improvment Association, MIA. Härifrån startade icke-våldsrörelsen där King var dess ledare. Vi får följa honom via fängelse vistelser för olika proteströrelser fram till hans tragiska död, genom mordet på honom 4 april 1968 på Lorraine Hotel. 
 

söndag 26 januari 2025

Åtta dagar i maj 1945

1 maj 1945 vet världen ännu inte att Tredje rikets sista vecka har inletts. Hitler är död, men kriget är inte över. Berättelsen om de sista åtta dagarna i Tredje riket är en slitande berättelse om terror och hopp, krig och fred.

Dag för dag beskriver Volker Ullrich hur historien läggs till det efterspel som bildade Västtyskland och DDR. Här får vi veta att Walter Ulbricht var på plats i Berlin redan 1 maj 1945. Han var den första ledaren av det DDR som bildades i den Sovjetiska zonen i Tyskland. Många fler intressanta möten och personer dyker upp under dessa intensiva åtta dagarna.

Även tiden efter 8 maj 1945 beskrivs hur del dryga 52 nazisthöjdarna interneras på Palace-Hotel i Mondorf och det delikata vem som skulle sitta vid huvudänden på det främsta matbordet i matsalen på hotellet, Dönitz eller Göring.

Många är berättelserna om andra världskriget, denna en intressant berättelse väl värd att läsa för att förstå hur upplösningen av Tredje riket skapade efterkrigshistorien.