Vad är typiskt pojkaktigt och flickaktigt? Man funderar efter att läs den intressanta artikel i SvD. Förstår inte varför det skulle vara eftersträvansvärt att killar ska vara som tjejer. I så fall varför skulle inte tjejer vara som killar.
Ni hör väl hur fel det blir. Pojkar har i alla tider varit just pojkar och flickor just flickor. Fast det kanske skulle vara bättre att tjejer börjar ta över killarna tävlan. Då kanske vi skulle slippa att fostra tjejerna till "snåla systrar" och med subtila mönster de utvecklar med åren när avund frodas.
Det här med genus är något skumt. I synnerhet genuspedagogik. Vad är det? Till vilken nytta bidrar den till att utveckla barns förmågor och kodknäckande? Inget, skulle jag vilja säga. För pojkar är pojkar och det här med pang-pang är en övergående sak.
De tankar som kommer fram i genusvetenskap tillhör det där tramset som bygger på flumvänsterns tänkande under 70-talet. Det är slående att läsa Mats Olssons resa från "velorgubbe" till man i dagens artikel om manligheten i SvD. Där den fria uppfostran satt i högsätet under flumvänsterns era. Där vi ser en föräldragenartion som idag är vilsen i sin föräldraroll eftersom man inte vet var man sätter gränser.
För barn testar ju medvetet vad man får och inte får göra. Tydliga gränser är en viktig del i barns utveckling. Samtidigt som alla vuxna borde ha i minnet att barn gör som vuxna gör inte vad som de blir tillsagda.
Media SvD
Oss emellan vet jag inte om jag är så mycket manligare idag - kanske mer självaccepterande och det kanske är ett manligt drag?
SvaraRaderaFörhoppningsvis kan vi lära barn att lita på sina impulser och inte vara utlämnade till att söka bekräftelse från en föräldrageneration som alltid tycks vara förvirrad på gränsen till sammanbrott.
På ett plan kanske det är en nyttig lärdom hos barnen - försök inte härma de vuxna...
Mats