Sommaruniversitet går från förklaring till förklaring. Kunskap är upplyftande och tydligörande.
En är diskussionen om kvinnors underrepresntationen på höga samhällsposter. Feminismen brukar säga att det beror på oss män och de maktstrukturer som vi byggt upp genom årtusenden. Sant till viss del men lika osant i ett vidare perspektiv.
Jag som man har aldrig haft problem med individer som är kompetenta oavsett vilket kön de råkat haft. Men så verkar det inte var i de snåla systrarnas gemenskap. Marta Cullberg Weston myntar ett slående begrepp i sin bok Avund och konkurrens, ordet "Hönsgård". Denna hönsgård befolkas av kvinnor som, i manliga hierarkier, uppvaktar män i ledande ställning men utsätts för en tydlig konkurrens och avundsamhet från andra kvinnor.
Att det ska vara män som hindra tycks inte vara det stora hindret och därmed faller tanken kring ett osynligt glastak för kvinnor att nå högre positioner. Mer tydligt är ordet "avund" som stoppar kompetenta systrar från att nå dessa positioner. För de som gjort det har oftast fått betala något pris för detta.
I ljuset av detta är det intressant att se varför det finns en diskussion om mansrollen idag. Är det så att ledande feminister och statsfeminismen lyckats projecera sin egna tillkorta kommande på männen? När det i själv verket är ett problem inom könet.
Fortsättning följer. Studierna övergår nu till att se hur man hantera kvinnors avundsmönster på jobbet.
Källa: Cullberg Weston, Marta. Avund och konkurrens, Natur&Kultur 2010.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar