Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 8 oktober 2024

Hemligast av alla - C-Byrån

Det som göms i snö kommer upp i tö. Hemligheter har en förmåga att med tiden dyka upp. Så och med den intressanta berättelse om generalstabens hemlighus C-byrån. En oaptitlig inrättning men ack så nödvändig verksamhet under andra världskriget.

Här får vi berättelsen om det som dök upp i skuggverksamheten militären ägnade sig åt under de fem och ett halva åren Europa stod i brand. C-byrån var från början en underavdelning till den militära underrättelsetjänsten. Med tiden blev den en stat i staten med två excentriska chefer, Carl Petersén och Helmunth Ternberg.

Berättelsen, skriven av Gellert Hardi-Kovacs, ger en bra inblick i de olika delarna i det svenska försvaret och hur information inhämtades. Här ämnen som relationerna mellan FRA och C-byrån. Därtill C-byrån och kvinnorna, relationerna med Abwehr och de hemliga färderna till Baltikum. Dessutom olika specialoperationer under Westfield mission.

Berättelse om C-byrån är en viktig tegelsten i att förstå hur Sverige navigerade under andra världskriget så här dryga 75 år senare.