Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 1 augusti 2020

En andra allians

Tre kvinnor. En från landet, den flykting och en från societeten. Alla med det gemensamma att ingen i deras omgivning vet vad de arbetar med, mer än att de har skrivjobb på någon försvarsgren hos försvarsmakten. I serien Kontrahenterna får vi möta Iris, Signe och Elisabeth som alla har sitt arbete på Karlaplan 4 med uppdrag att knäcka en kod tillsammans med två professorer, med tydliga excentriska drag.

Den andra boken En andra allians är Elisabeth dominerande i berättelsen. Vi får följa henne i sin något udda hemmiljö. Hennes sociala förmåga av den mera högljudda och bitska karaktären. De andra två har sina öden inflätade i berättelsen kring hur Stockholm var 1940 - 1941. Nazityskland blir starkare och starkare, de tre kvinnorna under brinnande krig har rekryterats för att via signalspaning knäcka tyskarnas kod.

I denna del får vi följa hur Signes hälsa sviktar. Hur Elisabeth fattar livsavgörande beslut och Iris förtvivlat nystar i trådarna från sitt förflutna. I rafflande tempo, där sidorna svischar förbi, får vi följa hur Karlaplan 4 försöker hinna ikapp att käcka tyskarnas kod och oron över deras intåg i Ryssland midsommar 1941, under kodnamnet Operation Barbarossa.

Denise Rudberg fortsätter med den spännande berättelsen om tre kvinnoöden värd att påminnas om. Den där skuggvärlden få kände till.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar