Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 4 november 2010

I kläm

Första utspelet från den nya förskoleministern Nyamko Sabuni är på dagens Brännpunkt i SvD om dagbarnvårdarna. De ska enligt ministerna har utbildning. Men kommunerna tycks tolka reglerna olika om barnens rätt till pedagogisk innehåll. Kommunerna verkar i vanlig ordning ha svårt för att inse att det är Skollagen som står över Kommunallagen. Undra hur det politiska landskapet kommer att klara detta med nya ledamöter i nämnderna och nya krav på deras roll?

Ministern skriver:

Barnomsorgspengen innebär att kommunerna är skyldiga att godkänna olika former av pedagogisk omsorg vid sidan om fristående förskolor och fritidshem.
Samtidigt kan man fundera över hur man ska lösa detta med rätt utbildning. Vad jag förstår av min vän på högskolan som utbildar förskollärare tar det 3,5 år att nå examen. Och att det inte verkar som det är någon närmare tillströmning till utbildningarna nu när man har tagit bort den dubbla möjligheten. Man undra hur det är tänkt och om vi kommer att få se en kris i barnomsorgen nu när den blivit en skolform?

Media SvD.

4 kommentarer:

  1. Hu - den frågan lär återkomma. Om jag förstår rätt är det förskolechefen som är pedagogiskt ansvarig. Menar du att Lpfö98 även gäller dagbarnvårdarnas verksamhet och att de skrivningarna som gäller förskollärares ansvar då blir centrala?

    Särskilt om det inte finns någon förskollärare - då hamnar ansvaret hos chefen?

    SvaraRadera
  2. Ja, om jag tolkar det hela rätt och som ministern skriver.

    I förtydligandet av Lpfö98 som gäller från 1 juli 2011 har förskolechefen samma ansvar som näst in till en rektor.

    SvaraRadera
  3. Plura, som jag skriver i min blogg - det finns ett område mellan ingenting och förskollärarutbildning. Själv fattar jag inte poängen med att ha 3,5 års utbildning för förskola. Vore det inte bättre med säg två år och på det stadig påfyllning i form av fortbildning?

    SvaraRadera
  4. Jo, Helena. Men din kära partiledare har i den nya reformen för lärarutbildningen satt den tidsenheten. Men jag kan hålla med om att kvaliteten i utbildningen inte är beroende på längden utan snarare innehållet.

    Samtidigt är det enligt den info jag har så att det finns ett krav på minst en förskollärare per barngrupp. Säg mig inte vem som satt detta krav. Har inte skärskådat om det finns skrivningar i lagen om det.

    SvaraRadera