Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 11 april 2021

Görings hemliga spioner


Patienten från Långbro Sjukhus (andra bilden) hann göra många avtryck i världshistorien. Inte nog med att han gifte sig med Karin von Kanzow och byggde Karinhall skapade han den mest hemliga och okända nazistiska underrättelsetjänsten mitt i Berlin, bakom betäckningen "Riksluftfartsministeriets forskningsmyndighet".

Detta var hemligt både för det tyska folket som för de allierade, trots att det låg mitt i Berlin på Schillerstrasse i Charlottenburg. Inte nog med att man genom toppmodern utrustning avlyssnade fiendens radiokommunikation, utländska regeringar och diplomater  snappade spionerna upp hemligheter om Tredje rikets egna funktionärer som Joseph Goebbels.

Utbyggnaden var kraftig från tiden när nazisterna tog över makten i Tyskland. Här spanande man på hur olika regeringar såg på de annekteringar som gjordes av Österrike, Sudetyskland och andra länder. Information hur fienden tänkte agera var nyckeln till Nazitysklands blixtkrig. Samtidigt hade organisationen koll på den information som förespådde undergången. Frågan var hur mycket Hitler läse de bruna dokumenten. Speciellt de mot krigsslutet.

Boken är en värdefull pusselbit om framgång och motgångar under Tredje rikets dagar. Speciellt hur man lyckades soppa rent framför sin egen dörr på forskningsmyndigheten mot krigsslutet. Enda orosmomentet, vid kalla krigets början, var i vilken grad Moskva lyckades lägga rabarber på dokument och flytta den till hemliga arkiv.

Även om det inte finns riktiga källor och historiska bevis för forskningen ger boken en inblick i vad som hände i det fördolda under tredje rikets dagar.             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar