Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 17 mars 2024

Landet utanför, del tre

 

På bred front beskrivs de två sista åren i 1900-talets stora tragedi, andra världskriget. Boken beskriver i stort och smått utvecklingen de sista dramatiska krigsåren. När slaget El Alamein och Stalingrad vänder krigslyckan för Nazityskland. I Sverige höjs röster för att lägga om kursen i de allierades riktning. Så enkelt gick inte det förslaget till ändring. Sverige var fortfarande inringat av tyskt beroende.

Med tiden skiftar inriktningen, men Sverige gick aldrig riktigt i de allierades riktning utan balanserade på en slag lina in i slutet av kriget. Sveriges invånare ändrade sakta sin inriktning som när danska judars flykt hösten 1943 till Helsingborg. Hur de tog omhand och slussades vidare. Trots detta fortsätter svensk export av järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol.

Vi får även följa hur det går för storfolket som Christian Günther, Zarah Leander, Astrid Lindgren, Barbro Alving, Gunnar Myrdal, Axel Wenner-Gren, Raoul Wallenberg och Dag Hammarsköld. Även småfolket finns med i berättelsen.

En berättelse som ger en holistisk bild av hur Sverige politiskt agerade och hur vanligt folk hade det varvat med de stora händelserna under kriget. En bok väl att avsluta berättelse av Sverige i tiden under andra världskriget.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar