Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 11 februari 2017

Duktig eller duktig

Duktig eller duktig, är frågan. Vad menar vi med begreppet. Killar har inte precis duktighetsnormen lysande framför ögonen i skolan. Flickor däremot har en duktighetsnorm i form av prestationsprinsessor. Hur tragiskt är inte dessa plattityder. Jenny Strömstedt skriver med anledning av Birgitta Ohlssons bok om duktiga flickors revansch:
Men jag saknar ett avgörande budord, eftersom duktiga flickor inte bara är en tillgång utan också ett problem.
Problem i bemärkelsen att aldrig duga som man är. Duktig är inte lika med topprestation. Låt oss gå till ord- och synonymboken.
Duktig = som har god förmåga
I centrums står förmåga, en avgörande faktor i dagens betygssystem. I den gamla skolan skulle vi elever bara lära oss massor av fakta i en korvstoppningsfabrik. I dagens skola är ordet kunskaper det viktigt. I vilken grad lyckas du koppla ihop ämneskunskapen med förmåga att hantera detta i sitt sammanhang.
Paret Mandelmann får representera ordet duktig. Kopplar vi på synonymerna till ordet duktig är de bland annat:
Dugande, duglig, skicklig, kunnig, kompetent, driven, proffsig.
Allt det står Mandelmann för i sitt sätt att driva ekologiskt jordbruk på Österlen. Det är hög tid att vi använder den proffsiga och positiva tonen. Jag skrev följande i mitt flöde på Facebook som betraktelsen över just duktighet:
Ords betydelse är av vikt. Speciellt ord som har en negativ laddning utan att fundera på vad de står för. Alla synonymer till duktig har ett driv framåt. Så bli duktig lilla vän.
Så jag tycker att premiera i stället alla duktiga människor som är lite speciella och nördiga. Samtidigt som jag gärna köper Jenny Strömstedt budord:
Ha kul, och skitsamma.
För det signifikanta för en nörd är hen har kul oavsett vad hen gör.

Media Expressen 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar