Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 10 december 2023

Februari 33

Fort gick det i februari 1933 då allt förändrades i Tyskland. När Hitler 30 januari 1933 utnämndes till rikskansler sattes en formidabel jakt på kultureliten i Tyskland igång. Uwe Wittstock tecknar en bild av de berömda tyska författarnas dokument, romaner och dagböcker hur Weimarrepubliken dag för dag ödelades och dess glansfulla litterära liv.

Från demokrati till diktatur gick det fort. En lärdom som borde väcka mången tanke på hur det snabbt går att skada ett pluralistiskt samhälle. Något vi borde ha blicken på även i dessa tider vi lever i idag. Den dagen vi låter yttrandefriheten naggas i kanten är vi snabbt inne på det sluttande planer.

Berättelse om den en och en halv månad det tog att radera den tyska litteraturen är en ny pusselbit i min kunskap kring vem som anpassade sig och vem som flyr för att hålla sig vid liv. En skakande berättelse över hur personer som Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque, Elsa Lasker-Schüler och Alfred Döblin tillvaro aldrig blev den samma. En bok många behöver läsa för att förstå hur illa det går när yttrandefriheten kvävs.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar