Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 11 januari 2014

Skattemyten ett luftslott

Skattemyten frodas i vänsterretoriken. Det visar sig att trots minskade skatter på jobb ökar skatteintäkterna. Problemet i den skattefinansierade sektorn är inte antalet pengar utan hur vi skattebetalare får valuta för pengarna.


Otaliga är berättelserna jag hör på hur det offentliga hanterar pengar. Ta bara ett exempel från en myndighet som flyttat några gånger inom Stockholm. Vid varje flytt har man börjat om på nytt med att skaffa sig inventarier. Fullt dugliga kontorsutrustning gick direkt till tippen. Ett litet exempel, men illustrativt på synen på pengar.


Problemet i den offentliga välden är inte mängden pengar utan den dåliga effekt verksamheten bidrar med för varje instoppad skattekrona i systemet. Det är med andra ord ett systemfel. Arbetssätten i den offentliga verksamheten premierar inte precis resursutnyttjande. Vården, skolan och omsorgen må vara personberoende men det i sig innebär inget 1:1-förhållnade resursmässigt för klar uppdraget.


Dags för budgetregler som premierar minskat resursslöseri. Bättre upphandling från det offentliga. Och fokus på att leverera rätt kvalitet i rätt tid till oss medborgare. Frågan insätter sig hur detta ska rimma med den demokratiska påverkan politiskt styrda organisationer har. Diskussionen borde snarare handla om hur den politiska nivån ska förhålla sig till dess produktion av välfärd. Hur ska professionalismen i de offentliga verksamheterna få de frihetsgrader som behövs för att driva verksamheter som klara att leverera det behov vi medborgare har. Det utan att ängsliga politiker lägger sig i den dagliga verksamheten för att bli omvalda för en ny mandatperiod.


För övrigt anser jag att offentliga verksamheter måste bli smartare att styra sina verksamheter utifrån mål och resultat utifrån samhälliga mål.


Media DN 

4 kommentarer:

  1. Bättre upphandling - visst. Men redan idag kostar upphandlingsförfarandet multum - på båda sidor. Frågan är om de fördelar som uppnås när verksamhet privatiseras uppväger kostnaderna för privatiseringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man alltid fråga sig. Problemet med upphandlingar är att de antingen är riggade eller bara går på pris. Då har du satt väsentliga värden ur spel. Om du istället hade klar balans mellan kvalitetskrav, pris och incitament för att leverera en kostandseffektiv tjänst då kanske.

      Men det är väl att sätta för höga krav på upphandlare i det offentliga.

      Radera
  2. Det är lätt att raljera och dra generella slutsatser av nägra misslyckde upphandlingar inom offentlig verksamhet. Eftersom jag under mitt yrkesliv medverkat i upphandligar både inom näringslivet och i offentlig verksamhet, vågar jag påstå att det går mera rätt till i det offentliga, men inge granskar ju "privata affärer".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns alltid olika världsbilder av detta. Pratar bara utifrån den erfarenhet jag har att villkoren i anbuden som är skrivna på sådant sätt att det utesluter många. Ibland finns det i praktiken bara en anbudsgivare som uppfyller alla skall-krav.

      Radera