Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 4 juni 2020

Draken i rummet




Ska bara, entreprenörens kännetecken. Så också för Gunilla von Platen, draken i rummet. Hennes askungesaga är årets nyttigaste bok 2020. Det är en kunskapsbok i tre riktningar.

Först hennes bakgrund som flykting och syriansk ortodox kristen från Turkiet med den dramatiska upprinnelsen till flykten. Hur hon och hennes familj hamnar på Grevegårdsgatan i Västra Frölunda på senare delen av 1970-talet. Ett av miljonprogrammen i Sverige som då fortfarande präglades av en blandning av svenskar och invandrare. Här får vi kunskapen om hur det är att leva i hederskulturer, en nyttig lektion för majoritetssamhället att ta till sig. Religion är inte förutsättningen för hederskultur eftersom den finns både i kristna som muslimska miljöer.

Den andra är hennes resa att bli draken i rummet. Från säljare på Skandia i Göteborg till att skapandet av kundcenterföretaget Xzakt. Där hon ständigt drivs av det som kännetecknar de som har en besatthet eller driv, ska bara. Det i denna del får vi vara med om askungesagan, hur invandrarflickan lyckas ta sig upp i den svenska näringslivseliten. Hur hon från början lyckas fånga några av sextontaggarna för att bygga sin affär. Även inblick i både framgång och bakslag. Hur lätt det kan vara att tro att allt är frid och fröjd. Hur man kan bli bedragen av affärspartner. Berättelsen är även tryfferad med mindre smickrande ordalag kring adrenalinstinna babianhannar i näringslivstoppen som förväntar sig del av betalningen genom könsumgänge.

Den tredje är den ömsinta beskrivningen av familjen hon var rebellen i. Hur hon vägrade falla in i hedersrollen att som ung flicka bli bortgift. Hur hon slog sig loss och gick sin egen väg till ett högt pris. Hur relationen till sin mamma alltid funnits som en gnagande tagg. Samtidigt som hon och syskonen lyckas etablera sig i det svenska samhället med två föräldrar som var analfabeter, där några blev akademiker och andra egna företagare.

Draken i rummet är en bra berättelse om ska bara.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar