Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 7 juni 2011

Favorit i repris

Nu kommer en kär gammal repis upp till ytan igen när Friskolornas riksförbunds nya ordförande Gunvor Engströms debatterar i ett inlägg i SvD i söndags. Där tar hon upp behovet av nationell statistik över alla skolors förmåga att uppnå kvalitetskriterier.

Man häpnar!!

Denna fråga har drivits av förbundet sedan remissomgången av den nya skollagen, som träder i kraft om 23 dagar. Förutom detta förbund var det Statskontoret och Skolverket som var inne på samma linje. En något udda allians. En allians som vill bevara den ordning som bygger på en förordning från 1997 skapad av Ylva Johansson (S) om kvalitetsredovisning.

Hur valfri var den reformen? Vad jag vet mynnade den ut i att det var sagor som rektorerna skrev om kvalitet. Hur relevant var det? Eller så blev det ett plikt dokument för så var man tvungen till utan evidens.

Kan på ett plan förstå att Friskolornas riksförbund ropar efter nationell statistik utefter givna kriterier. Det var det Leif Davidson föreslog i sin utredning inför den nya skolinspektionen. Men regeringen sumpade denna skrivning i utredningen 2008 inför Skolinspektionens tillblivelse. Lika mycket gjorde man tummen ned efter remissomgången inför skollagen som ska börja tillämpas om 23 dagar.

Så frågan är vad är valfrihet?

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar