Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 20 juni 2012

Det starka samhället

Det luktar Erlander och 60-tal när man läser Karl-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin debattinlägg om serien "Vinst i välfärden" på Brännpunkt. Dessa 60-talister verkar fortfarande ha nappflaskan fylld av S-märkt ideologiskt tänkande från den tiden samhället byggde på kollektivet. I det samhälle vi lever i idag är väsentligt annorlunda än då.

Med en utbilda befolkning och självständiga individer passar kollektiva lösningar rätt illa. Dessutom är det önskedrömmar att tro på att återcentralisera all politisk makt till riksdagspolitikerna. Skulle det vara så att de fattade vettiga beslut åt oss medborgare? Nej!

Välfärden var betydligt mer ineffektiv under den era då politiker hade makten över genomförandet. Det är betydligt bättre att ha en tydlig myndighetsroll än en sammanblandning där man blir utlämnad till politrukers godtycke.

Vinst i välfärden har förblindat debatten. Kan det vara så att vinsten sticker i ögonen för att de offentliga politiskt styrda systemen inte förmår vara effektiva som företag tvingas till för att överleva.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar