Ekonomi i gugning. Jobb försvinner. Är det fel på industrin eller är det något större vi ser? Troligen är den skuldkris vi är inne i, kombinerat med global knivskarp konkurrens, orsaken till problemen. Det vi ser är något som händer med 60 - 80 års mellanrum i ekonomin. Ett hack i tillväxtkurvan.
10000-kronorsfrågan är ska man spara eller slösa. Spara kanske är melodin för hushåll, men inte för stater. Tydligast blir det när man skådar krisen för euron. Med så olika förutsättningar för varje medlemsland i eurosamarbetet borde spelreglerna se annorlunda ut. Är det nödvändigt med en ekonomi i balans? Nja, centralbankerna har ju den unika rättigheten att spä på skulden genom att utge mer pengar.
Men framför allt verkar historielösheten finnas i de beslutande församlingarna. Vad hände i de bakomliggande kriserna på 1870-talet och 1930-talet. Vilka misstag gjordes. Vilka ska vi inte göra om. Men det verkar som vi inte lärt något utan varje generation ska göra om samma misstag som tidigare generationer.
Samtidigt kan man fundera över de mediciner som skriva ut i Sverige idag. Är det infrastruktur, forskning och andra stimulansåtgärder som ska till. Ett är säkert det löser inte arbetslöshets frågan hur mycket nu än regeringen säger det. Infrastrukturprojekt är högt mekaniserade och kräver idag ingen större handkraft. Forskning skapar bara sysselsättning för en liten akademiker skara.
Vad som behövs från politiskt håll är att skapa en infrastruktur som gör det möjligt att få framväxten av innovationer till riktiga företag. Det är endast genom tillkomsten av verksamheter som idag inte finns som välståndet kan öka. När får vi se framtidens HM, IKEA eller TetraPak?
För övrigt anser jag att man ska dra lärdom av historien för att lösa dagens problem.
Media SvD, DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar