Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 25 oktober 2012

Sekten S

Vår tids löntagarfondsdebatt - vinst i välfärden - visar tydligt att vänsterflygeln i S är en sekt. Sekter strävar efter en renhet utifrån hur knäppa motiv som helst. LO verkar mer och mer tillhöra sekten. Dess vise ordförande Thomas Baudin håller envetet kvar det mans ideal som gäller i de gamla facken inom LO. Fint att göra vinst i välfärdsföretag som byggföretag, förlag och renhållning. Var i ligger renheten i sekttanken att det är mindre skadligt att göra vinst i dessa företag, men hemskare i företag som tillhandahåller sjukvård, äldreomsorg eller utbildning.

Tre klara sektorer där kvinnor arbetar. För sektens renhet ska kvinnor upp på läktaren. Kanske man är inspirerad av islam och moskerna. Kvinnor sitter på läktaren för att de är närmare Gud. Männen däremot får slava på hur de vill där nere i gudstjänstlokalen.

Löfvens utmaning av mörkerkrafterna inom sekten S är pragmatiska. Frågan är bara hur mycket ett företag ska vara skyldig att redovisa. Samtidigt kan man fundera över om detta förslag gäller även de av LO omhuldade företagen i välfärdsektorn jag räknade upp ovan. De företag som han själv representerade i löneförhandligar som metallbas.

Varje förslag till att kontrollera hur privata företag använder sina pengar är lika mycket ett klåfingrigt kontrollbehov av politiker för att behålla en renhet. Därför är det mer rakare att säga att utförandet av välfärdstjänster ska ske i samhällets regi. Även de omhuldade LO sektorerna som samhället idag köper och som inte direkt är knutna till vården, omsorgen och skolan.

Vill vi medborgare ha ett sådant socialistiskt samhälle?

För övrigt anser jag att välfördsföretag är nyttiga. Det ger oss medborgare den valmöjlighet som behövs för att få varje medborgares behov tillfredställda.

Media DN, SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar