Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 9 mars 2017

Byggnads och "pussy hats"

Mycket ska man vara med om som fullständigt omkullkastar allt vad jämställdhetsarbete heter.
Dels ger bilden ett löjets skimmer. Dels ett gäng fackpampar i form av män på bilden. Var är kvinnorna i Byggnads? Strax kring midnatt efter den 8 mars 2017 skrev jag följande på min tidslinje på FB:
Precis har kvinnodagen övergått i en annan vanlig slätstruken dag. Dock hann Byggnads transa till gårdagen med skämsmössor. Jämställdhet ska givetvis göras i min gamla bransch men Sveriges största jämställdhetsarbete ligger i nedbrytning av patriarkala strukturer i utanförskapsområdena.
Det stora problemet i Sverige, när det gäller jämställdheten, är inte bland oss etniska svenskar utan de parallella samhällsstruktur som frodas i patriarkala utanförskapsområdena.

Ska vi får någon ordning på detta behövs insatser för att bryta den makt män har som kommer från andra kulturer. Det blir speciellt tydligt i skolans värld. Enligt läroplanen ska eleverna fostras till demokratiska medborgare utifrån kristen tradition och västerländsk humanism. Hur går det ihop med andra kulturer och trossystem? Inte så bra visar det sig i praktiken. Ta bara det här med utvecklingssamtal och vårdnadshavarnas medverkan. Ofta är det bara männen som kommer. Dessutom ser man tydligt hederskulturens uttryck i syskonskaran. Pojkarna får agera som de vill. Flickorna är hårdare styrda.

Så ska ojämlikheten tas bort totalt i Sverige är det en tuff uppförsbacken i de samhällslager som inte har den tradition vi i Sverige haft sedan 400 år. Vi har varit en liten befolkning som behövt bägge könen för klar samhällsutvecklingen.

Media SvD   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar