Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 9 april 2011

Mina barn och andras ungar

Uttrycket eller ramsan var vanlig under min uppväxt. Frågan är lite vidare hur vidare detta uttryck är lämpligt i dagens kontext eller tillhör en svunnen tid. Under min turné genomlandet har jag ständigt blivit påminde av min kollega att det heter barn och inte unge. Tydligen har jag en förmåga att häva ur mig ordet unge när står på scen och föreläser. Tydligen får man inte vara så folklig. Vad säger språkexpertisen?

Om jag synonym boksvandra kan man få intressant synonym på orden. Nedan några synonymer.
Unge = barn, barnunge, småbarn, baby, bebis, telning, ättelägg, klimp, knatte kil.
Barn = barnunge, unge, nyfödd, baby, dibarn, lindebarn, spädbarn, telning, gli, glytt, klimp, kil, byting, pyre, kryp.
Många intressanta kors befrukningar på synonymerna med exakt samma betydelse. Då måste det vara som smaken delad. I princip kan man säga att valören på orden är den samma, eller?

Tittar jag i ordboken, Svensk Ordbok, Esselte Studium, är definitionen
Barn = människa som ej vuxit färdigt
Unge = avkomma till högt stående djur.
Så frågan gör det skillnad vilket ord man använder? På mig är verkar det samma sak. Eller är det en generationsfråga som avgör ordvalet?

3 kommentarer:

  1. Det är både sociolektiska aspekter och dialektala aspekter som utgör skillnaden här. Att orden för dig är synonyma betyder inte att de är det för andra. Jag skulle rekommendera dig att sträva efter att använda ordet, risken finns att det uppfattas så fel att hela ditt budskap blir förvrängt.

    Jfr t ex katederundervisningshistorian

    SvaraRadera
  2. Det gör nog skillnad, Plura. Så är det nästan alltid med ord. Men vilken skillnad är det inte så lätt att veta. Det beror på vem du är, på sammanhanget, på publiken, ditt tonfall, etc., etc.

    SvaraRadera
  3. Ja, det är svårt med ord och hur man sänder dem. Där har både Morrica och du Helena en poäng.

    Samma ord har haft olika betydelse i olika tidsåldrar. Det gäller väl att hänga med i samhällsströmningarna så man inte stänger öronen på publiken.

    Förresten, lär ni ut sådan till era elever?

    SvaraRadera