Det som hände i Södertälje är inte ett arbetslöshets problem. Det är ett fel i det Hollywood som behövs för att bygga forskning och utveckling. Det vi ser är ett gigantiskt missgrepp som startade långt tillbaka i tiden, men som blommar ut i dagens skuld och finanskris.
En faktor är den sänkta stjärnstatus spetskompetensen fått i Sverige. I ivern att ge breda grupper akademisk utbildning har inneburit att kvaliteten i grundutbildningen på högskolor och universitet sänkts till gymnasienivå. Samtidigt som forskningen snarare blivit en slags doktorandutbildning istället för som för en del av jobbet på en institution och kravet på unikitet i doktorsavhandlingen.
I SvD beskrivs det som hänt i Södertälje ur många synvinklar. En av dessa vinklar är inte avsaknaden av spetsutbildningen utan brister som näringspolitik, dålig ägarstyrning, kostnadsjakt i vården och en finansmarknad som inte begriper affärlogik.
Ägarstyrning är en. Den som startade dräneringen av den medicinska forskningen var den S märkta regeringen via statens ägande av Pharmacia. När bolaget såldes till UpJohn försvann, i ett penndrag, alla patenträttigheter ur Sverige till London utan att regeringen lyfte ett finger. Man var bara glad att statskassa fick lite pengar i krisens Sverige på 90-talet. Man var inte tillräckligt smarta att i avtalet med UpJohn föra in en klausul som skulle förbjudit att resultat av svensk forskning försvann ur landet. Idag vet vi, det finns inget Pharmacia kvar i Uppsala. Samma öde verkar AstraZeneca vara på väg att gå. Den en gång stolta axeln Uppsala-Stockholm-Södertälje med sin medicinforskning och biotech är idag en skugga av sitt forna jag.
Samtidigt, om man ska tro rektorn på KI, är sjukhusen också med i det som händer. De kliniska studierna inom vården är eftersatt. Samtidigt som politiker i landsting ägnar sig åt besparingar på medicinkostnader, med derivatpreparat, som tar man död på möjligheten att dra nytta av patenterad forskning av mediciner med bättre verkningsgrad. En livsnödvändighet för en industri med långa ledtider från idé till produktion.
Det är på tiden att vi tar oss en redig funderare vad vi vill med den högre akademiska utbildningen, hur vi ska få spetskompetens och Hollywooden att fungera mellan aktörerna. För ska vi ha en kunskapsbaserad ekonomi i landet gäller det att satsa på hög kompetens inom teknik, naturvetenskap och medicin.
Media SvD1, SvD2, E24
Mycket bra Plura! Jag är inte lika insatt i det här, men allt ringer sant och är både angeläget och välformulerat.
SvaraRaderaTack för det Helena.
RaderaJag har en vän i Uppsala som berättat hur det gick till. Så det var inte så förvånande när detta inträffade.
Visst är det angeläget.
Tyvärr är det värre än svensken vill förstå. De verksamheter som ger stort kapital tillbaka överförs till utländsk ägo eller tas över till utlandet. För övrigt har svennebanan plus kapitalister och politiker alla gjort samma misstag. Ge bort styrningen till storföretagen och jätteförretagen utomlands. Sedan står de där utan jobb, där svennebanan även de rika och välutbildade avplockats guldklimparna. Inte ensde bäst lämpade blir annat än utbytta och utnyttjade till sämre och sämre villkor. Vi har lurats till att globaliseringen bara gynnar oss. nu visar det sig att vi inte har mkt att sätta emot och inget får tillbaka. Så blir det när man inte är stolt över det man har och inte kämpar för att behålla det. Svenne får skylla sig själv. Som man bäddar får man ligga.
SvaraRadera