Nu har det hänt igen. Politiker ska ta sig ann vinsten i välfärden. Vad är vinst? Inte fullt enkelt begrepp. Är det resultat efter avskrivningar och finansnetto? Eller är det bruttoresultatet av rörelsen före avskrivningar och finansiella intäkter/kostnader? Är det utdelning till aktieägare? Kan det va så att debattörerna tror att det är överskottet av försäljningen av rörelsen som är en vinst.
Men alla risker, hur hanteras de? Har politikerna tänkt på det? Vad händer om rörelsen går med förlust? Ska skolpengen ökas för att täcka kostnaderna? Det är så offentlig verksamhet fungerar. Är faktiska kostnader större än budgeterade blir det en förlust i välfärden. Men de täcks gladligen med mer skattepengar.
Ytterligare ett problem, vad är ett välfärdsföretag? Jag har varit inne på det förr. Tydligen finns det en gubbskiljelinje. Det är helt rätt att byggfirman som bygger skolbyggnade får göra vinst. Inte däremot den som ska driva verksamheten i den. Här har vi en klar könsdiskriminering. Det är helt ok att män får tjäna pengar på välfärden men inte kvinnor.
Nu har dessutom MP tyckt sig kommit på en fiffig lösning: återinvestera vinsten i verksamheten. Något mer korkat upplägg får man leta efter. Som företagare skulle det aldrig föresväva mig att de överskott som rörelsen gör skulle hamna i mina egna fickor för att konsumera upp slantarna. Om skulle företaget inte vara värt att sälja vidare. Dessutom är det viktigt att skaffa ett eget kapital balansen finns mellan god och dåliga tider. Bekymret blir när företaget blir en happy and fet catt. Då tappas stinget att driva verksamheten. Risken är uppenbara om MPs devis får fortfäste.
Media DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar