Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 2 augusti 2013

Dansbaneländet

Under svunna tider var dans inom de flesta frikyrkliga sammanhang synd. Den betraktades som en parningslek för sexuellt umgänge. Ett mycket tabubelagt område inom frikyrkligheten och vissa trosinriktningar inom Svenska kyrkan. Nu har kammarrätten prövat detta syndiga förfarande.

Skollagen är sedan drygt två år inriktad på att undervisning ska vara konfessionslös. All undervisning ska bedrivas utan religiösa trosinslag. En sund inställning. Både skollagen och kursplanerna sätter krav på minsta gemensamma nämnare. Speciellt de central innehållen i läroplanens kursplanemoment.

Eftersom skollagen är så ny finns ingen vägledningar till tolkning av vissa lagutrymmen än det som finns i motivtexten till lagen. Skolverket och Skolinspektionen har gjort sina egna tolkningar av skollagen. Det finns två rättsfall som nu är till prövning. Ett fall med en ultraortodox judisk familj i Göteborg och hemundervisning. Ett andra fall med de laestadianska flickor i Pajala och dans i gymnastiken.

Skolverket har haft en fyrkantig syn i det senare fallet. Det intressanta är vad kammarrätten slår fast. Proportionalitetsprincipen ska gälla vid tolkningar om det centrala innehållet i kursplanerna. Tydligt är inte dans och rörelse till musik ämnat att bemästra bugg.

Det kommer bli spännande att se hur domstolar kommer att tolka alla lagutrymmen i skollagen. Kritiken mot skollagen är just att den innehåller mycket gummiord och otydliga tolkningar. En kritik som var genomgående när lagrådet gjorde tummen ner för lagrådsremissen. Alliansen valde ändå att köra vidare frånsett de delar där man tydligt klampat över grundlagen och regeringsformen.

Samtidigt ska det bli spännande att se vilken myndighet som har de skarpaste juristerna att tolka skollagen. Hittills verkar det som Skolinspektionen leder med 1-0.

Media SvD, DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar