Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 8 mars 2014

Mera män

Ropen skalla: Mera män till förskolan. Å det på självaste internationella kvinnodagen 2014. Tove Lifvendahl har gjort ett ovanligt grepp på ledarsidan i SvD den 8 mars 2014. Hon använder den mest könssegregerade arbetsplatsen i Sverige som utgångspunkt för jämställdheten.


Vilka bilder får barn av samhället i sin uppväxt. Är det en värld fylld av kvinnor eller? Jag ska låta det vara osagt. Men under tiden förskolan var ett dagis var det omsorg som gällde. Barnen skulle vara hela och rena när föräldrarna hämtade dem på kvällen. Helst nyäten så det mer eller mindre var raka vägen till sängen.


Idag är förskolan något helt annat. Det är en skola bland andra. Skillnaden i utveckling och lärandet är leken som lärform. Då kan man fundera över om yrket som förskollärare även borde vara intressant för män. Det är trots 3,5 års akademiska studier. Det är även ett bristyrke med möjligheter till en bättre lönekarriär än andra läraryrken som det finns fler män i.


Så kära män dags så här 40 år senare, när det var poppis att söka sig till dagis, att åter vallfärda till lärosäten och skaffa sig akademisk utbildning. Och besätta förskolorna med manliga förebilder.


Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar