Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 11 januari 2016

Ö-råd på 68:an

Vad är det som egentligen händer på Sveavägen 68? Socialdemokratins inre rika liv har inte mer naket berättats. Daniel Suhonen har skapat en litterär skildring över maktens arrogans.
Berättelsen har flera dimensioner. En är den fullständiga mobbing som maktcentra i Socialdemokratin och dess VU ägnad sig åt mot en person. Därtill medias roll i att skapa drevet om saker som i realiteten var skvaller utan sanning, men ändå påstås för att inte röja källor. En maktkamp inför öppen ridå. Man förflyttas mentalt till dockhussåpan Robinson. Med en stilistisk ådra lyckas Suhonen fånga läsaren i de olika vindlingarna i landets fd statsbärande parti.

Bokens slut är en rungande vidräkning över VU sista möte innan Juholt avgår i Oskarshamn. Beskrivningen är som man sitter med på ett Ö-råd över att rösta ut partiledaren. Där känslorna och knivhuggen i ryggen haglar. Resultatet av det Ö-råd är känt.

Med egna erfarenheter från ideologiskt drivna organisationer och den inneboende konflikten mellan förtroendevalda och tjänstemännen skulle jag kunna säga att denna berättelse kunde handla om vilken ideell förenings som helst. Oavsett det är politik, idrott, religion eller annan värdestyrd ideell verksamhet finns elementen där för ränksmideri och maktspel.

För den som är politisk intresserad och de som inte har egen erfarenhet av att jobba ideellt är denna bok en obligatorisk läsning.
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar