Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 19 augusti 2011

Reflektionen i stillhetsrum

Reflektion är nyckeln till konflikters död är kontentan av boken Konflikters liv och död. Det är i stillhetsrummet vi har chansen att ta död på våra konflikter. Ett sådan finns fysiskt i FN-skrapan skapat av Dag Hammarskjöld. Vi behöver inte kanske till The Big Apple för att skapa stillhetsrummet där tystnaden kan råd och vi får plats för reflektioner över våra känslor.

Då är sommaruniversitet slut för detta år. Det kom att handla om två vitala områden, avunden och konflikten. Där den gemensamma nämnaren är rädslan. Denna rädsla avgör graden av avund och konflikt. Inom parentes är det den negativa konflikten som de flesta deckare bygger sin berättelse på. Undra varför vi med förtjusning läser sådan berättelser?

Detta har varit intressanta kunskaper att koppla ihop med de händelser vi diskuterat denna sommar. 22 juli i Norge och ABBs rädsla för islam eller andra islamofobers rädsla. Man skulle kunna hård dra saken och säga att allt SD står för bygger på rädsla. Andra händelser är väl skolstarten och gubben i lådan fenomenet. Jag tänker på alla artiklar och undersökningar kring kränkande behandling.

Det goda med årets sommaruniversitet är reflektionen över hur människor man mött kunnat handla som de gjort. Hur konflikter mellan parter bygger på att någon känner avund i förhållande till någon annan i relationen. En avund som oftast slutar olyckligt både personligt och affärsmässigt. För avunden har start de konflikter som växer med tiden. Samtidigt som man kan se att somliga får sin livsluft i konflikten och mår alldeles förträffligt. Det har man fått bekräftat i boken från andra konflikter på arbetsplatser.

Sentensen blir att bearbeta din rädsla med fakta och reflektion i det stilla rummet. Då kanske vi får se mindre konflikter.

Källa: Wahlberg, Anneli M (2007). Konflikters liv och död. Schibsted förlagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar