Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 24 augusti 2011

Vetenskapsmannen som blev politiker

Höstuniversitet har tjuvstartat. Starten blir en biografi över nationalekonomen som blev professor i 25 års åldern. Den lysande akademiska karriären som professor i Köpenhamn och ett banbrytande arbete inom utrikeshandelsteorin, en samtida med Keynes, byttes till politiker rollen.

Den insiktsfulle har säkert redan förstått att det handlar om Bertil Ohlin.

Folkpartiledaren som införde social liberalismen i partiet och Sverige. Den evige opponenten i svensk efterkrigs politik. En skicklig debattör som tydligen höll ministrarna i den socialdemokratiska regeringen på halstret.

Klassiska är även debatterna i Vasaparken mellan herrar Erlander och Ohlin. Det tillhörde dragplåstret under valspurterna under femtio- och sextiotalet. Där den intellektuella skärpan stod högt. För Ohlin var mer vetenskapsman än politiker. En debattteknik som jag tror få av dagens politiker skulle kunna efterapa eller ens klarat debatten. Det fordrades två intellektuella personer som Erlander och Ohlin.

Studierna om den eviga oppositionspolitikern Bertil Ohlin ska bli intressant eftersom det är en del av uppväxten.

Källa: Larsson, Sven-Erik (1998). Bertil Ohlin. Atlantis   

4 kommentarer:

  1. Jag tillhörde inte de insiktsfulla och borde säkert läsa den biografin. Hellre det än alla dessa vetenskapsmän som samtidigt är smygpolitiker.

    Inväntar dock din recension först, Plura.

    SvaraRadera
  2. Helena, oj det kan ta tid. En tegelsten på över 500 sidor.

    Man läser ju annat parallellt.

    Men jag lover att komma med kommentarer vart efter.

    Kan än idag minnas TV bilderna som ung spoling när jag såg debatterna. Ovanligt för en tekniker och naturvetare. Parallellt hade jag ett samhällsintresse.

    Samtidigt var det ju så att innan KDS bildades tillhörde merparten av svensk frikyrklighet FP. Det som kallades de frisinnade.

    SvaraRadera
  3. Jobba på Plura, jag förväntar mig också en snabb recension. ;-)

    Jag håller med Helena om det här med de som kallar sig vetenskapsmän eller skolforskare men egentligen är något slags B-politiker.

    SvaraRadera
  4. Ja Jan, det finns ju omvända förhållande också.

    Det är intressant med sentida politiker som varit forskare som Sören Wibe m fl. De nådde aldrig de höjder och påverkansgrad Ohlin hade.

    SvaraRadera