Om ni inte har läst någon bok detta år rekommenderas Annika Thor bok Om inte nu så när. Den beskriver i romanens form de Sveriges dokumenterade handlande från Nazitysklands skrammel på trettiotalet fram till krigslyckans vändning.
Ingen vacker bild hur vår politik i flyktingfrågor såg ut och hur den utformades av regering och riksdag. Hur sedan den verkställdes av Utrikesdepartementet och Socialstyrelsens utlämningsbyrå. En bild som inte precis är smickrade i humanitetens tjänst.
Romanformen ger en känslomässig inramning. Här få vi följa flyktingöden under trettiotalet som tvingades till expeditionen på Socialstyrelsens utlämningsbyrå för att få tillstånd att uppehålla sig. Hur också svenskt näringsliv sa upp tyskar med judisk härkomst efter påtryckningar från Tyskland långt innan kriget bröt ut.
Under kriget får vi följa hur utlämningsbyrån tillsammans med polisen systematiskt förföljde och internerade utlänningar utan rättegång. Rättsystemet var med förlov sagt godtyckligt. Skildringen av människoödena i romanen går en inte förbi. Berättelse är värd att berättas och spridas. Kanske också som fördjupning i gymnasiets ämnen, historia och samhällskunskap. Möjligen i religionskunskap i att diskutera värdesystem och etiska problem.
Boken är mycket viktig i ljuset av den ökade poraliseringen med mörkerkrafter som gör sig gällande. Speciellt i ljuset av SD och andra främlingsfientliga partiers frammarsch. Vi behöver ständig påminnas om de mindre trevliga handlingar Sverige gjort förr i tiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar