Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 6 juni 2014

D-Day

Idag för 70 år sedan landsteg de allierades trupper i Normandie i Frankrike. Det var inledningen på det som till slut skulle krossa Hitlertyskland. Förberedelserna för denna enda stund var lång. Spionnätet med dubbelspioner började byggas redan 1941. Det skulle bli en kärna om fem spioner med ett enormt spionnätverk - Double Cross.


Double Cross är ett mästerverk i vilseledande. Där man grundlurade tyskarna att invasionen skulle komma där kortaste avståndet mellan UK och Frankrike finns. Parallellt övade och planerade de Allierade invasionen under två år. Hur man skulle skapa brofästen i Frankrike för att garantera framryckningen mot Paris och vidare norr ut. Tyvärr var det också förenat med tragiska händelser under övningarna. Vid ett tillfälle strök över niohundra man med i en samövning mellan de olika styrkorna. Ett klart tecken på miss communication.


Ovanpå det spelade vädret sin roll. Om inte revan i molnen kommit är det väl skrivet i skyn när och om invasionen skulle blivit av. Nu föll det sig så att alla parametrar föll på plats denna dag för sjuttio år sedan när 150 000 soldater landsteg på Normandies stränder.


Detta ska aldrig glömmas. Den dag vi slutar att bekämpa mörkerkrafter oavsett de är från vänster eller höger har demokratin förlorat.  


Källa: Macintyre, Ben (2012) - Double Cross, Ekerlids förlag.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar