Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 15 september 2014

Sverige vi har ett resultat

Väljarna har sagt sitt i riksdagsvalet 2014. Medborgarna har en större makt att säga sitt idag. Man är inte lika trogen som förr. Valet vara ett kraftigt missnöjesval. Inte mot Alliansen i sig som man först kan tro, utan mot etablerade sanningar. Globaliseringens konsekvenser har på fullt allvar givit ytterkanterna råg i ryggen. Både Fi och SD har framgångar även om inte Fi kom in iriksdagen. Deras framgångar speglar en osäkerhet i valmanskåren.


Osäkerheten bygger också på att ingen av de traditionella partierna har lyckas presentera en framtidsbild av Sverige. Var ska Sverige befinna sig i en globaliserad värld. Vad är Sverigebilden. Den har inte presenterats av Alliansen lika lite som S och V har kunnat lyfta sig från sin retropolitik. Vänstersvängen i MP lönade sig inte mer än att de möjligen kan få sitta i en S-ledd regering. V fick dessutom storstryk på sin fråga om vinster i välfärden.


Det parlamentariska läget är knepigt. Ingen av blocken har egen majoritet. S+MP är mindre än Alliansen. Om S, V och MP inte lyckas lägga en hållbar budget och Alliansen lägger sin budget som motion i riksdagen blir det konfrontation. Löfven och Andersson bäddade för den dragskörd de sådde genom att inte släppte igenom Alliansens budget i dess helhet för ett halvår sedan. Nu kommer de få smaka på sin egen medicin.


Sannorlikheten är stor att det kan bli nyval på detta. Om det blir innan jul eller under nästa år återstår att se. Sverige vi har ett resultat: Ny statsminister men svag regering och en splittrad riksdag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar