Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 17 december 2011

Ljusnande framtid är vår

Sjung om studentens lyckliga dar, hurra, hurra.

Nu verkar den politiska processen övergått till byråkraternas nivå när det gäller studentexamen. I dagens DN beskriver Björklund tankarna bakom den nya studentexamnen. Den ska tydligen ersätta den nyligen införda gymnasiexamen som kommer att gälla från 2014, när första kullen studenter går ut nya gymnasiet.

Vi får väl se hur det blir. Tycker dock att kära ministern är allt för fokuserad på likvärdiga betyg. Det verkar ha blivit något slags mantra i den politiska retoriken. Det viktiga är väl att studentbetygen är rättvisa utifrån de betygskriterier som finns.

För övrigt tycker jag det är bra att vi får en studentexamen med externa examinatorer.

Media DN

4 kommentarer:

 1. Är det viktigaste att betygen är rättvisa eller rättvisande, Plura? Att alla får lika skeva betyg eller att betygen motsvarar kunskaperna?

  SvaraRadera
 2. Är helt inne på din linje här, Morrica. Nu är det väldigt viktigt att studentexamen utformas så att man verkligen mäter de centrala kunskaperna och färdigheterna, det man behöver för att klara sig i studier och arbetsliv. I språk, de kommunikativa färdigheterna, i realiaämnena förmågan att tillämpa och förstå det man lärt sig genom att analysera, jämföra och sätta saker i sammanhang, i matematik, problemlösning och förståelse.

  SvaraRadera
 3. Ja, det rättvisa. Frågan är bara om vi får betyg på det som undervisningen har givit. Därmed handlar det om att äga medvetenhet om vad innehållet är och hur vi bedömer eleverna. Jag tänker också på dem som inte lyckas. Men mera innan de kommer till gymnasium. Grundskolans ansvar att följa lärandet och se på det långsiktigt. Det är väldigt tufft att vara utanför systemet. Må gott alla, A-M

  SvaraRadera
 4. Morrica givetvis menar jag rättvisande. Ibland halkar tangenterna fortare än tanken.

  Jag instämmer i det ni alla tre säger. Speciellt att grundskolan måste ge elever förutsättningar så att de klar fortsatta studier i gymnasieskolan.

  SvaraRadera