Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 14 december 2011

Otakt med tiden

KD verkar vara i otakt med tiden. Man undrar om de har varit frånvarande i samhällsutvecklingen och inte deltagit i regeringsarbetet om förskolan i samband med nya skollagens tillblivelse. Barnomsorg existerar inte som en social rättighet idag. Förskolan är sedan fyra och en halv månad en del av skolväsendet.

Omsorg är ner prioriterat till förmån för lärande och utveckling. Det är förskollärare som är nyckel spelaren på dagens förskola. Inte omsorgs personalen.

Frågan om maxtaxa och tidiga hämtningar är väl fel ställd. Är det för barnens bästa eller föräldrarnas bästa KD gör dessa tankevurpor. Dessutom, det här med att föräldrar ska fostra barn kanske i sig är behövligt, men vi lever inte i ett samhälle där barn växer upp på bakgården för att mödrarna var hemmafruar.

Om KD istället sätter barnet före föräldrarna skulle säkert deras politik se annorlunda ut. Barns utveckling klaras inte av enskilda föräldrar. Förskolan har en läroplan att följa. Där ska barn sakta börja räkna och läsa så de är bättre förberedda för den obligatoriska skolan. Hur har KD tänkt här. Ska barn som hållits hemma under uppväxten bli en andra klassens barn eller?

För övrigt anser jag att det är barnperspektivet som ska gälla i förskolan, inte föräldraperspektivet.

Media SvD

2 kommentarer:

  1. Det är väl inget annat än föärdraperspektivet som är gällande vid tidig lämning kombinerat med sen hämtning på dagis? Ingen kan väl i rimlighetens namn hävda att det är för barnens bästa, i normala fall?

    SvaraRadera
  2. För det första finns det inga dagis utan förskolor. För det andra hämtning är ett föräldraperspektiv. Men det KD representanterna skriver handlar om den inre verksamheten där ett barnperspektiv gäller sedan nya skollagen trätt i kraft med Barnkonventionen invävd i lagstiftningen.

    SvaraRadera