Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 25 januari 2012

Sektvarning

Fristående skolors vara eller inte vara är på tapeten. Friskolornas Riksförbund har tagit upp en debatt kring tillståndsgivningen och Skolinspektionen har svarat. Reglerna har skärps så den fria etableringsrätten är inte självklar längre. Detta kanske inte är ett problem så länge vi pratar om icke-konfussionell fristående skolor, eftersom det är styrt av elevunderlag i bedömningarna. Problemet blir större när vi kommer in på konfussionella fristående skolor.

Här finns det ett oroande moment. Skolor som startar av extrema trosinrikningar. Dit hör bl a Plymouthbrödernas skola Laboraskolan. En rörelse det är hög sektvarning på. Styrelsen och föräldrarna har klart gått över gränsen när de ger sig in i och styr hur undervisningen ska gå till och vad den ska innehålla.

Två saker som de definitivt inte får göra. Sedan 1 juli 2011 ska alla följa samma läroplan och huvudmännen, i detta fall styrelsens mandat slutar vid skolgrinden. Rektorn ska leda arbetet i skolan, men det är staten via läroplanerna, kursplaner och ämnesplaner som styr vilka nationella mål som ska följas och vad eleverna minst ska lära sig i varje ämne. Som lagen är konstruerade är det bara lärarna som har makten över undervisningen och ingen annan.

Därför är det ytterst allvarligt att Skolinspektionen inte drar in tillståndet för skolor som har sektbeteenden. Inte bara för att det påverkar undervisningen negativt och strider mot lagen utan lika mycket för att värna om barns uppväxt och mentala hälsa. Kunde Skolverket på sin tid stoppa en wahbistisk fristående islams skola är det väl enklare att stänga en sektskola som bygger på en kristen avart. Eller?

Media Skolvärlden1, Skolvärlden2

4 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är förbluffande mycket som krävs för att man ska stänga en skola, kommunal som fristående. En huvudman som kört med fiffel och båg, går det så går det, förtjänar inte fler chanser. Plymouth-bröderna borde aldrig ha fått starta skola. Problemen att hantera Plymouth barn i vanliga skolor borde ha varit facit nog.

    SvaraRadera
  2. Håller med, avigsidan av de juridiska muskler Skolinspektionen fått är ju att därmed, i rättsäkerhetens namn, har man givit den anklagade rätten att överklaga ett beslut.

    Kontentan av det är att det går att köra vidare under rättsprocessen innan domen vunnit laga kraft i någon instans i förvaltningsdomstolarna.

    SvaraRadera
  3. Just det kan man i och för sig knappast protestera mot, men man borde kunna frysa tillgångar och Skolinspektionen borde ta till knogjärnet snabbare.

    SvaraRadera
  4. Du menar en slags kvarstad. Tja, kanske fungerar på sekter. Troligen inte på andra fristående skolor. Där tar möjligen "marknaden" hand om att de inte kan driva verksamheten. Hört talas om en sådan i Sth som överklagat och kör vidare, men som har svårt att få elever. Blir självreglerande.

    SvaraRadera