Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 16 maj 2015

Ske din vilja

Ske din vilja är en fras som många kristna använder i sina böner för att inte förhäva sig i önskan om en lösning på livsproblem. Då är det ytterst märkligt att Svenska Kyrkan ger sig till tolk för en politisk inriktning som ligger långt bort från det kristna budskapet.


Det som skiljer vänstern och den kristna sammanhang är synen på människor. Under 68-rörelsen och i den kommunistiska rörelsen var kollektivet den minsta samhällsenheten. I kollektivet kunde individen dölja sig med rätt attityd men säkert inte rätt värderingar. Det märkets tio år senare när de drivande i den "kapitalistiska" eran på 1980-talet kom just från 68-rörelsen.

Samtidigt under denna epok radikaliserades kristenheten genom den karismatiska väckelsen. En väckelse som utgick från jaget. Att jag som individ skulle överlåta mitt liv för något bättre. Även om individen var i ett kollektiv så var det just förändringen hos individen som drev utveckling. Den var på intet sätt en politisk rörelse. Därför är det oroväckande att Svenska Kyrkan åter ger sig in i politiska förvecklingar på vänsterkanten. Svenska kyrkan skulle istället fokusera på sin huvuduppgift så vore det mer radikalare i en sekulariserad värld.

Media SvD     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar