Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 17 maj 2015

Bluffpoker modell 68

Pragvåren 1968 skapade eko under svensk valrörelse det året. Ett beryktat brev spelar huvudrollen i den bluffpoker socialdemokratin spelade. Erlander hade träffat Kosygin i Sverige 10 - 13 juni 1968. I ett uttalande var man överens om att Sovjetunionen inte hade planer på maktdemonstrationer gentemot Tjeckoslovakien. Idag vet vi bättre.

Herrarna Nilsson och Erlander spelade någon form av bluffpoker om ett hemligt brev som bygger på hörsägen i tredje person. Sven Wedén, då folkpartiledare, ville den 26 juli att Sverige skulle göra ett utlåtande till stöd för tjeckoslovakiska folkets självbestämmande rätt. Den 21 augusti 1968 gick sovjetisk militär in i Tjeckoslovakien. Åter uppstod frågan om skälen till regeringens tystnad.

Torsten Nilsson meddelade vid en TV-sänd presskonferens den 5 september 1968 att han hade ett hemligt brev, som Sven Wedén fått som kopia på, och som innehöll "direkta bevis på att det skulle försvårat situationen för den tjeckoslovakiska ledningen om vi gjort några uttalande".
Sven Wedén kunde därmed inte öppet gå i polemik med utrikesministern eftersom brevet var hemligstämplat. En försvårande omständighet i det som trots allt var mer inrikespolitik än utrikespolitik. Inte blev det bättre av att Tage Erlander riktade ett kraftigt angrepp mot Sven Wedén.
På så sätt kunde regeringen Erlander vinna valet för socialdemokratin. Genom bluffpokern såg man till att det inte blev ett maktskifte. Socialdemokratin fick ett valresultat på 53,8 procent. Det är dess högsta notering överhuvudtaget. Sedan dess har det gått utför och partiet är halverat i valmanskåren.

Det är nu snart tre år kvar innan sekretessen hävs på brevet. Ska bli spännande att se vad historikerna kommer fram till.

Källa:
Lindblad, Hans (2013) - Kärlek, tbc och liberalism, Ekerlids Förlag.          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar