Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 5 juli 2018

Ett tryggare Sverige - dag 5 Almedalen 2018

Ett tryggare Sverige  - Det går inte sönder, vi hålla ihop. Mantrat som Stefan Löfven återkom till i sitt tal i Almedalen. Ett uttalande som fälldes av en socialdemokratisk minister i liberalen Nils Edéns regering för hundar år sedan, när demokratin bröt igenom. Då som nu härjade antidemokratiska krafter. Krafter som inte ska stoppa vårt demokratiska samhälle, som bygger på respekt och humanism. Här måste varje generation övervinna demokratin.

Talet Stefan Löfven höll var både ideologiskt och en av de bästa jag hört.

Varför, jo han var inne på sig själv som person. Hur han som fosterhemspojke inte vänd sig mot hat över sin bakgrund. Där fosterföräldrarna verkligen gjorde allt för familjen. Där mamma extrajobbade  och sparade ihop pengar för att investera i en bokhylla. Där sedan kunskapstörsten kunde stillas.

Kunskap och bildning är makt.

Här kom Stefan in på det här med skolan. Skolan ska ge barn och unga kunskap och bildning. Skolan ska se till att kunskaper bygger på faktiska resultat och inte glädjebetyg. Socialdemokraterna tänker satsa på skolan så 28.000 ska anställas i skolan. Därtill de 6 miljarder, man redan rullat ut, i jämlikhetspengen. Hur det skulle gå till att anställa alla dessa talades det inget om.

Två saker till som tangerar skolan, men som berör vuxna. Det ena ett kunskapslyft för 100.000 och andra språkplikt för nyanlända.

Många siffror blev det, frågan är om löftena ej sviks efter valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar