Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 20 mars 2011

Välgöraren

Nyhetsflödet är intensivt just nu denna söndagsmorgon. Nato har med stöd av en FN resolution inlätt bombningarna av Gadaffis flygbaser och luftvärnsförsvar. Japan hanterar sina tre katastrofer. Där vi inte vet utgången av den tredje om kärnkraftsreaktorn i Fukushima.

Som en söndags uppstart är det brukligt att lusläsa morgontidningen. Denna morgon så och. Samtidigt som det blev några sidor i boken Bockfesten skriven av förra årets Nobelpristagare i litteratur. En hittills skakande inblick i en diktators liv och görande. På ett plan briljanta på ett annat sinnesjukt. Rafael Leonias Trujillo, Dominkanska republikens diktator 1930 - 1961, hade en rafinerad metod att hålla sin undersåtar i schack.

Ett exempel är epokens utrikesminister. På väg ur och i flygplan i den ena huvudstaden i sydamerika efter den andra, följande lydigt brådskande instruktioner från härskaren på varje flygplats. Störande regeringar i de olika länderna med tomma förvändningar.

Enda syftet med denna charad vara att utrikesministern inte skull komma hem så Välgöraren Trujillo ostört kunde sätta på hans fru. Vilket han förövrigt gjorde med alla fruar och döttrar i kretsen kring honom.

Det är härskarteknik på en hög och oväntad nivå.

Ett som verkar vara gemensamt för dessa härskare är ordet manipulation med psykopatiska drag. De må heta Hitler, Stalin, Trujillo, Chaves, Castro eller Gadaffi. Alla användande olika härskartekniker men med samma grund.

Samtidigt kan man undra över hur undersåtarna närmast dessa härskare å ena sida kryper som små skadeinsekter till hur de kan inträtta sig och gå härskarens ärende med nästa samma brutalitet mot befolkningen. Vad driver människor att vilja sola sig i glansen av t ex Välgöraren eller för den delen nutidens värsting Gadaffi?

Källa: Bockfesten, Mario Vargas Llosa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar