Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 26 maj 2014

Blodlös politik

De extrema flankernas framgång i svenska EU valet är tecken på ett blodlöst mittenriket. Å ena sidan har vi en rödgrönrosa röra på vänsterkanten och en extremhöger på den andra. Fi är de radikalfeministiskas seger. SD den bruna nyansens landsbygds framgång.


Om detta skulle stå sig om 112 dagar är det illa för mittenriket. S och M har klara problem med sitt budskap och idé om det framtida samhället. S är fortfarande ett retroparti. De pratar och agerar som i sin fornstora tid på 60-talet. M fortsätter sin jobblinje utan substans och idé om hur man växlar in kunskapen i välfärden för jobbskapandet.


Det är hög tid att försöka förstå att välfärden måste bygga på en politisk idé. En idé som bygger på hur jobb skapas i en kunskapsekonomi. Då är det inte småföretag i gemen som kommer att stå för jobbskapandet. Det är företag som är nystartade i marknader som bär helt andra värden än det gamla industrisamhället. Industrin har framtida betydelse, men inte som jobbmagnet i traditionell mening.


Så vad EU valet säger är att vi har enfrågelösningar på framtidens problem. Tyvärr håller inte jämställdhet byggd på radikalfeminism måttet. Lika lite som högerextremismens protester baserad på landsbygdens väljare. I en globaliserad värld är det annat som måste till.


Media DN, SvD 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar