Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 8 november 2015

Måns och Hjalmar

Två socialt utvecklade människor valde den onämnbara utvägen, att ta sina egna liv. Måns bara 13 år och Hjalmar en vuxen slöjdlärare. Hur kan det vara möjligt?
Claes Jenningar öppnar sin bok med de två berättelserna. Den om Måns, hans egen son. Andra om slöjdläraren Hjalmar. Båda öppna och sociala individer. Men båda orkade inte med det de var utsatta för. I Måns fall när bästisen S vänder sig mot honom. När det ideligen fortsätta konflikterna genom åren äter hål på Måns för att föräldrarna till S inte sätter gränser för barnet och låter barnet fortsätta med sitt dåliga beteende.  En skola som försöker få Måns att passa in och ändra på sig.

Skola och förvaltning kan inte hantera relationer eller för den delen följa regelverket. En studie i rädda och små själar som försöker sig på konsten att leda. Ett ledarskap som är feghetens. Där man säger en sak gör en annan. Men framför allt döljer informationen för Måns föräldrar.

Det andra som slår mig. Var är den tysta massan?

Den andra skakande berättelsen är om Hjalmar. En socialt utvecklad lärare som älskar sin elever till den milda grad att han grabbar tag i en utåtagerande elev i slöjdsalen. Bara för att lugna ned honom och för att han inte ska skadas bland verktygen. Där eleven sedan anklagar Hjälmar för misshandel. En Kafka liknande berättelse där rektor, föräldrarna och Hjalmar är överens om att ingen misshandel förekommit. Ett halvår senare blir skammen för stor för Hjalmar när juridikens kvarnar malt färdigt. Hjalmar väljer den enda utväg han såg, att ända sitt liv.

Bara dessa två berättelser är värda att köpa boken. Här får vi kalejdoskopet över de strukturer som gör det möjligt att unga och gamla kan välja den yttersta av vägar. Om skam, utanförskap, socialt inkompetenta lärare, rektorer, förvaltningar och politisk nämnd. En politisk nämnd som varken har förmåga eller kunnande att handla efter regelboken eller efter empatiska förhållningssätt.

Källa:
Jenninger, Claes (2015)- En skola fri från mobbing, Beijbom Book

PS.Återkommer mer i ämnet när jag läst färdigt boken eller under resan.DS  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar