Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 10 februari 2011

Tuffa tider

Kan inte vara världens bästa tid att driva fristående skolor. En ny skollag som begränsar friheten radikalt. En regering som surnat till och tar hjälp av socialdemokartin för att göra ingrepp i den fria näringsrätten. Nu sällar sig även Skolinspektionen till skaran. I och för sig är det deras uppdrag att granska, men jag undra lite över det språkbruk madame generalen och madame inspektionsdirektören använder.

In min värld, som sysslat med kvalitet i så gott som nästan hela mitt yrkesliv, är det gradskillnader i helvetet. Om man gör en ordboksvandring blir resultatet följande: Granskning = noggrant undersökande; Kontroll = att övervaka och behärska ett skeende.

Den måste ha blivit snurr i samhället när man tror att det finns möjligheter att kontrollera saker. Men jag kan förstå hysterin efter nine eleven, men aldrig förlika mig med den. I privata näringslivet insåg man redan för 40 år sedan att det inte går att kontrollera in ett beteende eller kvalitet. Då blir man mörkrädd när politiker och myndighetspersoner använder sådana begrepp.

En granskning ska vi ha men ingen kontroll, Gud bevara oss från sådant.

Samtidigt kan man funder på om det är dags att byta begrepp på fristående skolor till enskilda skolor. Ordet fristående är missriktat i förhållande till vad som kommer att gälla från 1 juli 2011 när den nya skollagen träder ikraft. Då har dessa skolor samma krav på sig som de offentliga och lagen pratar om ordet enskilda. Kanske dags att byta vokabulär. För det är Tuffa tider att vara fristående skola nu för tiden!!


Media SvD

3 kommentarer:

  1. Jag som känner en djup tveksamhet till om man klarar av att följa upp en så stor andelen fristående skolor. Den gammaldags styrformen med regler och traditioner har absolut sina svagheter men det är viktigt att för en vinstdrivande skola måste man följa upp alla viktiga mål. "What gets measured gets done" och jag undrar om huvudman har en aningen om vilka som är alla viktigta mål.

    Det är bra att huvudmannen stannar utanför skolporten men de måste samtidigt tagga upp rejält med att be om uppföljning av allt viktigt. Här finns en oerhörd utmaning om det fria skolvalet ska ha en chans att fungera.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte synd om dem. Jag är trött på att man plockar ut vinster utan att ha några risker och låter ungarna betala priset. Hög tid för striktare bandage, säger jag. Men det bandage jag verkligen vill se är centralrättade prov. Jag ska göra mitt yttersta för att påverka i den riktningen här i Norrköping.

    SvaraRadera
  3. @Jan, bra att du inser att det inte går att kontrollera. Däremot måste man alltid granska och styra.

    Sedan är det legalt svårt att göra ingrepp i näringsrätten. Och det är inte bara Aktiebolagslagen som ställer till det. Utan även lagarna som styr stiftelse och kooperativ. Kanske speciellt stiftelser eftersom ingen har insyn i hur vinstmedel slussas i dem.

    @Helena, jag tycker inte synd om dem. Jag bara påpekar att det finns konflikter mellan lagrummen.

    Samtidigt om du läser förstår jag idag inte vitsen med att driva fristående skolor i sig eftersom tanken en gång var att de som hade andra pedagogiska idéer än stela kommunala skolor skulle få driva sådana i fri form.

    Nu när alla måste följa de nationella läroplanerna från och med 1 juli 2011 finns friheten inte ur den synvinkeln.

    Och centralt rättade prov kan vara en lösning. Frågan är bara hur man ska se det i förhållandet till andra faktorer i betygssättningen?

    SvaraRadera