Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 24 oktober 2011

Idrotten tränger ut skolan

Man undrar vad elitidrotten håller på med. De verkar vara kravställare på kommuner som har framgångsrika idrottslag. Kravställare att laget inte får vara med och leka om de inte bygger flotta anläggningar. Anläggningar som belastar kommunbudgeten.

Enligt ett Rapport inslag söndagkväll håller dessa krav på att spoliera annan kommunal verksamhet. Främst skolan. Ytterligare en börda på en redan ansträngd kommunal budget. De kommuner som väljer att finansiera dessa anläggningar prioriterar uppenbarligen inte barnen i kommunen och dess kunskapsutveckling.

På M stämman i helgen slogs det fast att skolan fortsättningsvis ska var kommunal. Beslut ska fattas så nära verksamheten som möjligt. En god tanke, men när idrotten får sådana undanträgnings effekter på den kommunala ekonomin skrämmer det.

Man undrar var prioriteringarna ligger? Ett lag i elitserien eller skolgången för kommunens barn?

För övrigt anser jag att idrotten ska bära sina kostnader själva.

Media SVT Play

3 kommentarer:

 1. Om idrotter ska bära sina kostnader själva blir de en fritidssyssla för bättre bemedlade. Idrotten bör bekostas med skattemedel, och vara tillgänglig för alla, inte bara kylarprydande elitlag, och självklart ska den inte gå ut över skolan. Vare sig tidsmässigt eller budgetmässigt.

  SvaraRadera
 2. Där är vi överens Morrica. Men jag följde en debatt på nyheterna eller var det Godmorron Sverige. Där var det tydligt att elitidrotts förbund som typ handbollsförbundet kräver en viss standard för att du ska få spela i elitserien.

  I Botkyrka har man haft "oturen" att handbollslaget kommit upp i serien och därmed sätter handbollsförbundet krav på 1500 åskådare på lekatarna. En investering i kommunen på 50 mille för att spela elitseriematcher. I annat fall får matcherna spelar i Eriksdahlshallen till en kostnad om 20.000 per match.

  Hur jag än ser det är det en utträngning av resurser för att vara med och spela i elitserien.

  SvaraRadera
 3. Ja, det kostar, det är klart det kostar att hålla ett elitserielag i stånd. Om man antar att laget bara kommer att gästspela i elitserien kan det vara rimligt att de får hållas i den befintliga salen, såvida det inte är så att man kan passa på att bygga en arena som kommer att komma många fler än bara just detta lag till glädje. När det gäller just idrott spelar ju valet av golv stor roll - passar man på att investera i ett golv som kan användas även till gammeldans, barngymnastik, badminton och innebandy kan investeringen i elitarenan bli en investering såväl i fritidssektorn i kommunen som i folkhälsan.

  SvaraRadera